Zákazy, zákazy…
V případě, že máte těžkosti se srdcem nebo s hubnutím, doporučuji vyhýbat se i solení.
Nepřisolujte a jezte co nejméně slané potraviny. Vyhýbejte se uzeným potravinám jakéhokoliv druhu.
Obsahují rakovinotvorné látky. Důležité je vyhýbat se tuku. Nejezte žádná jídla obohacená o tuk při přípravě (tzn. smažená a fritovaná).
Nejezte jídla, která již v receptu počítají s přidáním většího množství tuku – to jsou všechny koláčky, omáčky, krémy. Vyhýbejte se potravinám obsahujícím velký podíl tuku již v přirozené formě, hlavně tuku nasyceného, tzn. nejezte tučnější sýry, smetanu, pomazánky, máslo.
Výjimku ať tvoří pouze konzumace ořechů, semen a rostlinných olejů. V rozumné míře je potřebujete při hubnutí. Je výhodné vyhýbat se velmi chutným potravinám – jídla s výraznými chutěmi jsou lákavé, a pak vás svádějí dát si ještě a ještě…
Chybná výživa a svalovina
Snížení energetického příjmu totiž má obvykle za následek to, že tělo sahá do rezerv. Přednostně potřebuje energii. Tu opravdu může získat i z tukových zásob. No potřebuje i stavební látky – bílkoviny. Pokud je nedodáte ve stravě potřebné množství, začne tělo brát bílkoviny z míst, kde je má v „rezervě“ ;. To znamená z kostní hmoty a ze svaloviny. To jsou však poměrně těžké materiály a tak jak se postupně ztrácí svalovina, rychle vám klesá i číslo na váze. Je naivní považovat to za vítězství.
Právě proto se ve většinou řadí zvýšit příjem bílkovin. V naději, že se tím ochrání svalová hmota. Ne špatný nápad, ale bez cvičení nebude fungovat. Bez cvičení bude úbytek aktivní hmoty často i 20% v poměru ke zhubnutí tuku. Při dobře volené stravě a pohybu může být úbytek svaloviny běžně 5% av mimořádných případech (při hubnutí pod odborným dohledem) nemusí nastat.
Bohužel pokud vám stravovací styl předepisuje příliš velký příjem bílkovin (nad 2 gramy na kilo optimální tělesné váhy), má to několik vážných nevýhod a nedoporučuji vám takovou dietu vůbec absolvovat. Nadbytek bílkovin v lidském těle je škodlivý. Jejich štěpení neprobíhá „beze zbytku“ ;. Při štěpení bílkovin vzniká mnoho tozických látek, nejznámějším z nich je asi čpavek. Pokud sníte správné množství bílkovin, tak i tam vzniká tento odpad, ale je ho velmi málo. Pokud však dávkujete bílkoviny vysoko nad 2 gramy na kilo vaší optimální hmotnosti, tak je špatně. To už bude tělo zatížené odpadními látkami. Můžete mu pomoci velmi poctivým pitným režimem, který urychlí vylučování bílkovin. Asi jednodušší a rozumnější je nesáhnout po takové dietě, která předepisuje více bílkovin než 150 až 200 gramů na osobu a den. Zdravý člověk potřebuje méně než 100 gramů bílkovin.
Únava ze špatně nastavené výživy
Velmi oblíbeným terčem na škrtání jsou sacharidy. Mnoho výživových směrů zakazuje nejen cukr, ale raději plošně vše co se na sacharidy i podobá, dokonce v Dukanovej dietě se v první fázi nepovoluje ani zelenina, což je dost obludné. Jistě, škrtnout sacharidy je účinný způsob, jak začít drasticky hubnout. Bohužel následky nedostatku sacharidů jsou jasné – různé výrazná únava, slabost, otrávenost. Běžíte na dietě s nízkým příjmem sacharidů? A znáte ten pocit, kdy sedíte a za žádnou cenu se vám nechce ani jen pohnout? Chybí vám sacharidy.
Někteří amatérský kulturisté se snaží o tento přístup k výživě. Sypou do sebe bílkoviny z krabice, běží bez tuku a bez sacharidů. V naivní představě že tak dali tělu látky na budování svaloviny a žádné přibírání. Výsledek? Oslabené svaly. Pokud půjdete zvedat činky bez sacharidů, jdete tam slabí jako muška.
Pokud máte velmi pevnou vůli, dá se v režimu bez sacharidů cvičit vytrvalostní aerobní cvičení a pak opravdu hubnete. Lákavé, však? Zkuste si však představit, že tímto způsobem vlastně své tělo doslova bičujete k maximálnímu výkonu. Jde na doraz. Tipněte si, co udělá jako první po skončení té bestiality, kterou na sobě spácháte? Totéž co plíce, když chvíli nedýcháte. Když se dá, nadechnou se. A tělo, které hladovělo a šlo na dluh, se nadechne ve smyslu jojo efektu.
A když se ve stravě škrtne tuk?
Třetí oblíbená složka na škrtnutí je tuk. Vlastně ono je to asi naopak je první. Tuk obsahuje nejvíce energie. Tuk je to, co chceme z těla dát pryč. A tak logickým důsledkem je, že v mnoha dietách se škrtá právě tuk. Ani to není dobrý nápad. Tělo tuk potřebuje, zhruba 50 gramů tuku musíte přijmout každý den, jinak ohrožujete vlastní zdraví. Jistě, pokud půjdete na nízkotučné stravě, určitě budete hubnout. To ale neznamená, že taková strava je zdravá. Tuk je důležitý na mnoho způsobů. Kromě toho, že obsahuje vitamíny, obsahuje i látky, které potřebuje snad každá složka těla – buňky, cévy …
Jednoduše nízkotučná strava sice způsobí hubnutí, ale neměly by vás překvapit ani různé zdravotní problémy, zhoršený stav pleti či nečekané objevení se žlučníkových potíží. Správné druhy tuků totiž mají spoustu příznivých účinků. Chrání před zánětem, zlepšují práci mozku, snižují riziko srdečně-cévních potíží. Pokud si uštědříte nízkotučnou dietu, odebíráte tělu tuto ochranu.
Voda odchází jako první
Úspěch stravy s nízkým energetickým příjmem je vidět na váze. Co ale vážíte? V první fázi se tělo zbaví vody. Odvodnění může znamenat i několik kilo dole v průběhu prvního dne. Zhubnout takové 3 kila za 2 dny? Zcela bez problémů. Jedli jste předtím normálně posolenou stravu? Nebo dokonce víc, než dobře posolenou? To byste ty 3 kila zhubněte také – stačí přestat solit. Prostě změna jídelníčku na lakomejší způsobí v první fázi odvodnění. A tak se vám možná dieta jeví jako skvělý nástroj na hubnutí. No zkuste si měřit i obvod pasu a hýždí a zjistíte, že až tak skvělé výsledky to zase nejsou.
Jistě, pokud s restrikcí stravy nepřestanete, tak začne jít dolů všechno, i svalovina, i tuk, i metabolismus. Jen nevím, jestli je dobré srazit „na kolena“; celé tělo jako trest za to, že jste ho dosud ničili nevhodnou životosprávou.