Tuk
V první řadě je řeč o živočišném tuku. Ideální bude, když se vám podaří snížit jeho konzumaci na minimum.
Tento tuk škodí nejen tím, že se z něj lehce přibírá, ale především tím, že není zdravý. Když už máte nějaký tuk jíst, měl by to být především tuk rostlinný nebo rybí. Ten obsahuje tzv. omega-3 mastné kyseliny, které jsou zdraví velmi prospěšné a které jsou také důležité při hubnutí. Tyto tuky naleznete například v olivovém a lněném oleji nebo rybím tuku.
To je ostatně jeden z důvodů, proč se obvykle doporučuje konzumace ryb dvakrát až třikrát týdně. Upřednostňujte ryby mořské. Tyto příznivě působící tuky obsahují také například ořechy a semena.
Je to takový paradox – na jedné straně je při hubnutí zapotřebí se tukům vyhýbat, na druhé straně musíte jíst některé tuky, které jsou zdraví prospěšné (již jsem je zmiňoval). Tuky jsou jednou složkou, kterou mají sladkosti, uzeniny, koláče apod. stejnou.
Tuky a hubnutí
Tuk je těžká a nepřehledná téma. Tuků je mnoho druhů.
Při hubnutí je dobré vědět, že zejména nasycený tuk se bez problémů v těle „mění“ na obezitu. Dokonce i na cholesterol. To je hlavní důvod, proč se mu budeme vyhýbat.
V živočišných produktech je většina tuku právě nasyceného. Proto nejjednodušší cesta jak omezit nasycený tuk je škrtnout maso, mléko, sýry, máslo, smetanu … V té chvíli nemusíte tolik počítat kalorie.
I v rostlinných olejích a semenech je i nasycený tuk. Méně, než v živočišných produktech. Proto z olejů používejte pouze ty, které ho obsahují nejméně. Je to řepkový a olivový olej. Používejte je, ale jen lakem.
Tuk obsahuje podstatně více energie, než bílkoviny a sacharidy. My pro rychlé hubnutí uděláme tu úpravu, že snížíme příjem tuku na výrazně nižší hodnotu, než normálně.
Chcete rychle zhubnout? Tuk by měl ve vaší stravě klesnout někam pod 50 gramů denně. Záleží na vaší výšce. Pokud máte drobnou postavu, můžete přejít na 40 gramů tuku denně. Je to poměrně nízký příjem, tak proto je důležité, aby to byl převážně zdraví prospěšný tuk a ne nasycen.
A že budete muset řádně škrtit a počítat? Ano. Pokud máte sníst 50 gramů tuku za den, tak v případě že sníte 5 jídel je to 10 gramů tuku na jedno jídlo. Mnoho tuku se skrývá již v samotných potravinách a surovinách. To vám často nedovolí vůbec přidávat tuk jako margarín, olej …
Jako příklad si vezměme vepřová kýta. Pokud si dáte 150 gramový v páře a bez přidaného tuku dušený kousek, sníte 25 gramů tuku. Polodenní dávka tuku v části jedné porce jídla … Kuřecí prsa stejné hmotnosti mají 2 gramy. To už je lepší, ale pokud chcete zhubnout opravdu rychle, odepřete si i to.
Nebojte se, že s přechodem na vločky, rýži, chléb, těstoviny či cizrna byste zůstali zcela bez tuku. Už jen jedna porce „prázdných“ ovesných vloček (kolem 100 gramů) obsahuje 6 gramů tuku. Stejně i v chlebu a pečivu najdete vždy i trochu tuku.
Když se naučíte během rychlého hubnutí škrtit tuk, asi uvidíte, že vám to prospívá. Nejen na hubnutí, ale zlepší se i různé ostře sledované parametry zdraví. Později, když po zhubnutí začnete upravovat stravu na „normální“ tyto zkušenosti se vám velmi sejdou.
Možná vám bude i pohodlné pokud nemusíte hodně počítat a přemýšlet. Prostě zrušte ze stravy vše mastné a kila půjdou pryč.