Přehled potravin

Mnoho potravin, které často jíme nám škodí. Ne proto, že jsou “špatné”, ale proto, že jejich jíme často. To je dobré mít na mysli vždy, když máte obavy z toho, zda něco můžete sníst.

Většina lidí nemá názor na to, co by měli jíst. Nemají ani základní znalosti o potravinách. Pak jediné, čím se řídí jsou mlhavé útržky reklam, či doporučení. Z toho se pak skládají dost nesmyslné konstrukce typu “nízkotučné je lepší”, “ze sacharidů se tloustne”, “dělená strava pomůže” a podobné. Mnohé “pravdy” platí jen v jistých mezích. například:

  • Je pravda, že tučné jídlo je pro zdravý životní styl nevhodné. Ovšem neznamená to, že čím méně tuku, tím lépe. Tuk potřebujeme, chceme-li být zdraví. No často je to jiný tuk, než běžně jíme. Správně doporučení by pak znělo zrušit živočišný tuk (mastné sýry, smetanu, smažené, vepřové …) ale na jeho místo v přiměřené míře přidat rostlinný tuk (ořechy, semena, olivový, lněný olej …)
  • Je pravda, že vyšší obsah sacharidů ve stravě komplikuje hubnutí. No málo sacharidů znamená únavu, slabost, hlad a obvykle po období krásného hubnutí i jojo efekt. Proto je třeba sacharidy jíst s mírou přiměřenou tomu, co spálíte. Při velké zátěži potřebujete hodně sacharidů. Měly by to však být sacharidy pomalé (ovesné vločky, celozrnné moučná jídla). Rovněž je třeba plně zrušit příjem rychlých sacharidů (bílá rýže, bílé pečivo, rohlíky, koláče, sladkosti …)

Bohužel stále koluje velmi mnoho informací, které jsou protichůdné, nebo nepodložené. Zastánci alternativních výživových směrů se zapřísahají, jaké změny a zlepšení vám přinese přejít na jejich stravovací systém. Podkládají to skvěle znějícími tvrzeními typu:

  • “Vegetariánská strava chrání před rakovinou.” Toto tvrzení možná platí, ale i tak mnoho vegetariánů rakovinu dostane. Či méně, než na stejné vzorku nevegetariánov, to je možné. Jen to nesmíme brát mantinelisticky. Samotné nejíst maso totiž ještě není zárukou vhodné stravy. Pokud se vedle toho jí hodně sýrů, vajec a nevhodného tuku, tak můžete nadělat hodně škody i bez masa.
  • “Stačí pár týdnů plně veganské diety a budete se cítit lépe.” I toto tvrzení se dá často slyšet. Neplatí, zkoušel jsem. Určitě by to platilo, kdyby někdo přešel ze značně nevhodné stravy ve špatném množství na vhodně složenou veganskou kuchyni ve vhodném množství. Bohužel veganská kuchyně se dá dělat i tak, že začnete rychle a utěšeně přibývat. I fazole obsahuje dost sacharidů, takže pokud si její dáte hojnost, energie bude přebytek.
  • “Stačí 10 dnů půstu při kterém pijete jen zeleninové šťávy a ozdravuje.” Po delším období se dokonce mají prudce zlepšovat mnoho onemocnění. Znovu – senzační tvrzení. Zkoušel jsem. I když to překvapivě není vůbec problém (pokud nepočítáme vichřici v peněžence) neočekávejte zázraky. I zde platí, že odšťavnená zelenina a ovoce jsou v první řadě sladké. Pokud to nezkombinovat s poměrně tvrdým pohybem, budete i na přírodních šťávách utěšeně přibývat. Navíc se může stát, že v těle budete mít přebytek některých vitamínů, což také nemusí být vždy to nejzdravější řešení.

Podobně bychom mohli pokračovat. Důležité je, abyste si dali pozor na posouzení daného výživového stylu.

Není dobré řídit se

  • Neřiďte se názory těch, kterým to pomohlo. Mohou být zkreslené o chybějící názory těch, kterým to nepomohlo, nebo dokonce ublížilo. Málokdy se totiž přiznají. Jedna či dvě ženské nadělají hodně rozruchu, pokud budou tvrdit, že jim nějaká dieta pomohla zhubnout. Senzační zpráva se snadno šíří. No ženy, které danou dietu zkusili bez úspěchu se nepříliš ochotně budou přiznávat, že sedli na lep podvodu.
  • Tvrzeními prodejců, autorů, nebo propagátorů. Pokud zjistíte, že určitý výživový směr, nebo potravinu někdo prodává, nevěřte jeho tvrzením. Mohou, ale nemusí být pravdivé. Pokud někdo prodává super ultra bio produkty, bude tvrdit, že jsou skvělé a bude šířit možná i nepravdivé tvrzení o tom, jak škodlivé jsou “obyčejné” potraviny. Podobně jako nějaký léčitel, který nemůže nabídnout léky bude tvrdit, že léky jsou škodlivé a lékařů s farmaceutickým průmyslem označí za konspirační podvod.
  • Doporučeními z časopisů a internetových stránek. (Ano, i tento článek čtete na internetu!) Absolutní většina článků v časopisech je totiž psaná laiky. Redaktor, který nemá žádné hlubší znalosti a nezná souvislosti prostě dá dohromady pár tvrzení z jiných článků a vyrobí nový článek. Živí se tak dost lidí. Tím, že to píší autoři bez kvalifikace, často píší nesmysly. I z tohoto webu kradou do známých ženských časopisů celé texty. Aby to ale nebyla krádež, vezmou jen část. Tak posouvají částečnou informaci, která nedává smysl. Například z věty “hladovka je při hubnutí účinná, ale je zde riziko poškození zdraví a jistota jojo efektu” si vezmou první část – že hladovka je účinná při hubnutí. Zahodí informaci, že ohrožuje zdraví a že většina lidí se vinou jojo efektu po hladovce rychle vrátí k obezitě. Pak si takový redaktor najde pár článků o tom, jak držet hladovku. A článek o skvělém hubnutí hladovkou je na světě. Pokud vyjde v drahém a známém časopise, mnoho žen takovým bludům prostě uvěří.
  • Neřiďte se radami, při kterých nemáte záruku. Mnoho šarlatánů a dealerů vám nabízí recepty na hubnutí za drahý peníz. Pokud se později ukáže, že to nepomohlo, nevrátí vám peníze. Pokud vám to dokonce ublíží, máte také smůlu. Nevěřte na různé biovibrácie a jiné impedanční, homeopatické či rezonanční nesmysly. Pokud vám za nehorázné peníze nabízí vyšetření extrémně obézní “dochtor” spolu s účinnou kúrou, utíkejte pryč. Když si neumí sám pomoci, nevěřte, že “americká technologie” kterou prodává bratře za možná jen 500 eur, pomůže právě vám.

Ale to už není zcela o výživě. Je to io zdravém rozumu.

O tom, jak se správně stravovat najdete na trhu utěšeně se rozrůstající balíček knih. Bohužel i v aktuální nabídce najdete i mezi bestsellery absolutně nesmysly. Mnoho autorů se doslova Drápal nějaké téma a pak z ní odvodí úplně všechno.

  • Například teorie, že všechny nemoci jsou způsobeny překyselením organismu.
  • Další jednoduchý pohled na svět typu všichni lékaři světa jsou pitomci, jen my víme, že stačí soda bikarbona a bylo by po rakovině (a dosaďte jakoukoli další nemoc).
  • Nebo vysoce dávkovaný vitamin C, který spasí celý svět, protože všechny nemoci jsou pouze důsledkem jeho nedostatku.
  • Všechny diety, které vypouštějí, nebo upřednostňují nektoré živiny. Nízkosacharidová, vysokotučná …
  • Mantinelistické výživové styly kdy jeden den nesmíte sníst pomalu ani jeden list salátu a jiný den si můžete dopřát i celou dort a řízků kolik chcete.
  • Ani výživové doplňky není dobré povýšit na hlavní výživový styl. O skvělém účinku výživových doplňků nejednou píší knihy autoři, kteří stojí v pozadí firem, které podobné výživové doplňky i vyrábějí. Skvělý obchodní model – knihou si vytovríme zájem veřejnosti o produkt a vydělá se tak vlastně dvakrát.

Tyto všechny přístupy k potravinám se pak stávají i podkladem, z něhož vychází denní tisk.

Proč jsou nesmyslné informace o potravinách tak populární?

Tyto teorie jsou úspěšné proto, že

  • Lidé nevědí, jak se věci mají a tak si z mnoha útržkovitých informací zapamatují ty, které jsou jednoduché, atraktivní, nebo senzační. Nejlepší pokud je to kombinace všech. Šokující informace se lépe pamatuje a je atraktivnější na opakování. K čemu se učit nějaký přehled potravin, pokud jiný autor doporučuje pro zdraví a štíhlost užívat jedlou sodu?
  • Většinou různé nové a zajímavé zprávy nikdo v plném rozsahu nevyzkouší. Novináři jejich opakují, lidé je čtou, málokdo se tím ale opravdu řídí. Pak můžeme sice být přívrženci, nebo daný názor uznávat, ale nevíme, jestli je to pravda, co tvrdíme. Je to podobné, jako na facebooku, kde denně stovky lidí stlačuje tlačítko like. Měřil jsem to před časem. Ukázal jsem linku na nějaký článek na svém webu. Třeba 2000 lidí kliklo, že se jim líbí. Ale klikli jen na like. Nečetli ten článek. Podobné to je is povrchními informacemi o potravinách. Pokud o potravinách někdo poskytne informace, mnohým se líbí. Jenže titíž lidé tyto informace nezkoumají a ani se podle nich neřídí. (Někdy to je dobře. Zejména v případě různých diet).
  • Nuž a nejdůležitější je, že populární jsou informace jednoduché. Lidé by rádi slyšeli recept na hubnutí, ale nejraději v jedné kratší větě. To se snadno šíří. Je však jasné, že tak se nepředatelná skutečně fungující postup.

Proto je nesnadné psát o potravinách. Podléhají módním trendům a také sociální demagogii.

  • Pokud mnoho lidí rádo pije víno, vytváří to sociální tlak na média, aby přinášely souhlasná stanoviska odborníků o tom, jaké je pití vína, či jiných alkoholických nápojů prospěšné. Zní to lákavě, pokud lékaři unisono zpívají, že je třeba denně vypít alespoň sklenici. Nejsem si však zcela jist, zda právě tato informace je hodná následování. Na první pohled to může vypadat tak, že pokud zkoumáme lidí, kteří nepijí, jsou statisticky častěji nemocní. Zde však je ale otázka, zda to není naopak. Zda ti, co jsou nemocní nepijí, protože jim to dělá špatně … Nuž a také se těžko hledá větší skupina lidí na výzkum, která by nepila vůbec.
  • Lidé mají rádi kávu. Autor, který ji zakáže se stává obratem nepopulární. Proto bude výhodnější spekulovat, že pití kávy je vlastně zdraví mimořádně prospěšné.
  • Lidé mají rádi máslo, dodá jídlům tu správnou chuť. Není divu, že se sítí už léta šíří názory, že cholesterol je vlastně zdravý a jedení másla, smetany je mimořádně zdravé a jak skvěle nás ochrání. Pro jistotu se použije i bezpečnostní pojistka: konspirační teorie. Lékaři jsou podplaceni farmaceutickým a kdoví jakým ještě průmyslem a proto jsou placeni za to, aby vám zakazovaly máslo. Věř, never.
  • Nejednou vidíme kampaň na častější konzumaci, například, mléka. Mluví se o jeho blahodárných účincích na zdraví. Pokud je to tak zdravé, proč je kampaň produkována zemědělci a ne lékaři? A znovu stojíme. Tábor mléčné lobby chrlí informace o tom, jak mléko prospívá zdraví. Tábor lobby za rostlinnou stravu zase upozorňuje, že mléko má přesně opačné účinky, jak tvrdí mléčná lobby. Jak se má člověk bez hlubších znalostí kvalifikovaně rozhodnout?

Jednoduše najít objektivní informace o potravinách je nesnadné. V této sekci se pokusím shrnout alespoň některé základní informace o tom, které potraviny se z pohledu hubnutí vyplatí jíst častěji a které omezovat. Nemusíte s tím souhlasit a roky možná ukážou, že výživová doporučení, které dnes považujeme za dobré se časem ukáží, jak chybné. I proto přehled potravin který naleznete v této sekci je dost obecný a spíše chci, abyste se naučili vnímat principy, než byste se učili nějaké konkrétní příklady.

Mix bývá lepší, než jednostrannost

V přehledu potravin najdete některé, které asi nedoporučuje jíst nikdo a jsou všeobecně známé, jako méně vhodné jídla. Doporučuji vám, alespoň tyto potraviny nejezte. Různé sladkosti, řízky, uzeniny a podobné, chronicky známé problémové jídla.

I zde platí – pokud si jednou za rok dáte řízek, nic se nestane. Ale pozor. Není problém najít desítky takových příkladů dobrých jídel. To neznamená, že si máte jednou za rok dát bramboráky, jednou vepřový bůček, jednou za rok pařené buchty. To byste totiž velmi rychle zjistili, že každý týden máte výjimku s málo vhodným jídlem a i 52 týdnů by vám bylo málo na všechny ty makové nudle, dukátové buchtičky, koblihy, dorty, lupínky, sušenky …

Nejde tedy o to, jíst určitou konkrétní nevhodnou potravinu jednou za rok. Jde spíše o to, aby ve vaší běžné stravě v absolutní převaze byly právě potraviny vhodné. Pokud po celý týden sníte 34 vhodných porcí jídla a jedna porce bude nesmyslná, zřejmě to bude zcela v pořádku.

Je spíše otázka, zda vám bude méně vhodná potravina vyhovovat. Mně se, například, po přechodu na vhodnější stravu nějak změnilo trávení. Předtím, dokud jsem byl tlustý jsem mohl sníst cokoli a bylo to v pořádku. Nyní pokud si dám něco příliš mastné, často cítím, že žaludek to přijal s nevolí. Jako kdyby už odvykl jíst hlouposti. Kdoví. Bral bych to jako nářek stárnoucího padesátiletého strýčka. Ale stejný problém už hlásili jiní ai mladší lidé, takže asi s tím můžete počítat.

V přehledu potravin se řiďte trochu i přírodou

Pokud si chcete udělat přehled o tom, které potraviny jsou vhodné, můžete se zajímat o to, kolik kroků prošla, dokud se dostala ke vám. Čím více kolem toho pracoval člověk, tím hůře.

  • Například rajče někdo utrhl, převezl a položil na pult v obchodě.
  • Sladkou kukuřici možná někdo musel sterilizovat a zabednit do konzervy. Nebo zmrazit a dát do plastového sáčku.

To je poměrně málo kroků a takové potraviny nejsou obvykle až taková katastrofa. Pomiňme toho, zda je ekologické prodávat kukuřici v kuse kovu, který je stejně těžký jako obsah a putuje rovnou do smetí.

  • Na sušenky ale třeba cukr (složitá rafinace) mouku (mletí, odstranění nejcennějších živin) tuk (nezdravý, ztužený) a chemikálie, aby to chutnalo.
  • Na krekry třeba brambory, jejich mechanickou a tepelnou úpravu, olej, sůl …

Pokud si tedy budete v potravinách vybírat jídlo:

  • volte raději suroviny, jako polotovary,
  • volte raději polotovary jako hotové produkty.

Takovou zásadou obvykle pokazíte jen málo.

  • kupujte obilí a ne moučné výrobky
  • kupujte maso, ne masné výrobky
  • kupujte mléko (přednostně kyselé) a ne produkty z mléka (smetana, máslo) a už vůbec ne mléčná čokoláda
  • kupujte ovoce a zeleninu, ne džusy nebo kandované ovoce

Tímto způsobem vám v nákupním vozíku budou přibývat potraviny, kterých na objem můžete sníst více. Má to dvě vlastnosti

  • budete muset provést určitou práci pro přípravu jídla
  • zaplatíte méně, protože firmy si za výrobu hotových potravin dají zaplatit

V dnešní době není mnoho volného času a tak lidé rádi hledají zkratky. Je pohodlné přinést mražené jídlo, nebo otevřít konzervu. Klidně se tak stravujte, pokud vám to vyhovuje. No v tomto článku mám stále kdesi v pozadí myšlenku na to, že se chceme živit zdravě a hubnout. To se zpravidla s hotovými produkty a polotovary dá jen těžší. V té chvíli je dobré obětovat necelou hodinu ze dne a připravit si jídla na zítra.

Recepty zdravé kuchyně se vyznačují právě tím, že jsou poměrně rychlé na přípravu. Nestojíte celé hodiny u sporáku proto, abyste připravili několik chodů. To přenechejme hospodyně z minulého století. Nepracovali a pokud tučneli, mohli použít korzet. My dnes můžeme vařit jednoduše a krátce.

Pridajte komentár:

Napište váš komentář k článku...

Vyplňte ešte: