O různých potravinách

Hubnutí: jak zhubnoutTeď se vraťme k výčtu potravin, které jsou zakázány a povoleny. Potravina, kterou je dobré omezovat, ale ne úplně vynechat, je například maso, i když je libové, stejně tak vaječné žloutky, sýry, brambory, rýži a jiné přílohy, celozrnný chléb, ovoce, müsli, kompoty, rohlíky (i celozrnné).

 

Pokud máte častěji konzumovat maso, mělo by to být maso drůběží, například kuřecí maso bez kůže nebo krůta – to je výhodné tzv. bílé maso, protože obsahuje minimum tuku. Tyto potraviny je zapotřebí jíst, ale při hubnutí jich nesmíte sníst mnoho – z mastných potravin jsou vhodné ořechy, semena a oleje, hlavně rostlinné.

Obsahují ten správný tuk, který prospívá našemu zdraví. Podle možností kontrolujte jejich příjem na váze. Zjistěte, kolik je pro vás vhodné dané potraviny sníst – to zjistíte pomocí energetických tabulek a po pár zváženích již budete umět odhadnout, jak velký kus chleba si máte zhruba odříznout ke snídani.

Odvažte si danou potravinu třikrát nebo čtyřikrát a příště to již budete vědět i bez vážení.

Obaly potravin čteme s lupou

Před nákupem potravin nejen při hubnutí, je dobré, pokud budete velmi ostražití. Výrobci nabízejí pestrý výběr mimořádně nekvalitních a někdy až zdravotně nevhodných potravin. Vím, někdy je cena a pěkný obal tím faktorem, který rozhodne. Ale pokud to se svým zdravím myslíte vážně, dejte si v obchodě silné brýle a lupu do kapsy.

Obchodnické tahy – jak vás podraz nejblíže?

Pokud i vy už jste ve středním a vyšším věku, potvrdíte, co se děje. Jak plynou léta, vždy je ve společnosti nějaký převládající trend. Pokud jde o hubnutí, tak ten trend se dá dobře zachytit v článcích v ženských časopisech. Kromě různých diet se dávají různá doporučení.

  • Před časem se doporučovalo omezit cukr. Výrobci na to rychle zareagovali a začali chrlit potraviny s velkými nápisy “bez cukru” nebo “bez přidaného cukru”.
  • Jindy byla vlna, která říkala že hubnutí je třeba řešit tak, že se omezí tuk. A jak mávnutím kouzelného proutku se najednou objevily nejen nízkotučné výrobky, ale také výrobky s 0% tuku.
  • Pak se ukázalo, že bez tuku to je dost nezdravé a tak na výrobcích najdete značku srdce a nápisy “obsahuje omega-3 mastné tuky”.
  • Pokud se ukázalo, že různé musli směsi jsou výživově méně kvalitní, než prosté smíchání ovesných vloček a oříšků, rychle je doplnili o umělé vitamíny.
  • Když přišla vlna která upozornila na příznivé účinky probiotik, najednou je začali sypat do jogurtů. (Po pasterizaci usmrcena vše, probiotika jsou živé organismy, tak se do jogurtu musí sypat podobné, jako jsou v tabletách. (Probio-fix, Nutrolin B, Lactoflor …)

Na těchto příkladech bychom mohli nabýt pocit, jaké úžasné to je. Že výrobci drží prst na tepu odborných informací a okamžitě nám nabízejí zdravější výrobky. Jak to ale často nakonec je?

Jen kupujte, blbečci

Nepříjemně často je skvělá informace na obalu zvýrazněna velkými písmeny. Hlavně si nevšímejte ty mikroskopické písmenka! Jinak zjistíte, že to co výrobce deklaruje jako plus pro vaše zdraví jen prodává výrobek, který je mínusem pro vaše zdraví.

  • Například jogurt který upozorňuje jako skvěle ochrání vaše srdce díky nízkému obsahu tuku obsahuje nezanedbatelné množství cukru. Tím může podpořit spíše obezitu jako zdravé srdce …
  • Mnoho výrobků se sladkou chutí sice opravdu neobsahuje rafinovaný cukr, ale jsou plné jiných sladidel skrytých pod různými názvy jako kukuřičný sirup, glukóza, fruktóza a podobně. Vy žijete v naději že jste si koupili “nízkokalorickou” potravinu a ono ne!
  • Omezení tuku u mnoha výrobků znamená, že musí něco přidat, pokud tuk ubrali. Pak si koupíte zdánlivě zdravou (= nízkotučnou) potravinu ale to, čím nahradily tuk je na hubnutí možná ještě horší.
  • Koupíte si výrobek “obohacen” o vitamíny s velkým seznamem kolik obsahuje vitamínů. Skvělé? Zkuste nahlédnout do profesionálních potravinových tabulek, kolik vitamínů mají obyčejné ovesné vločky. Možná strnul, že více, než vaše předražené musli obohacené ve skutečnosti spíše o nevhodný tuk a cukr, jako o relevantní množtví vitamínů. Ale na obalu to jinak vypadá fakt dobře.

Zejména pocitově vzniká problém – pokud se nadáváme, že jsme koupili “zdravější”, nebo “na hubnutí vhodnější” výrobek, hned ztrácíme ostražitost a papáme. Problémová komponenta v potravině nemusí být vždy tou nejhorší složkou. Pokud si koupíte sušenky s nízkým obsahem cukru tak možná horší je to, že jsou vyrobeny z najmizernejšieho tuku.

Energetická hodnota – tak krásné nízká

Dalším oblíbeným trikem výrobců bývá výrazné označení energetické hodnoty. Na první pohled vám udeří do očí, že toto jídlo má jen skvělých pár desítek kJ? A tuk jen půl gramu? Šup s ním do nákupního vozíku. A hned celý karton! Toto můžeme jíst na kila.

Pak se doma na to podíváte lépe a někde dole najdete, jak se krčí Droboulinké nápis “doporučená dávka”. Bum! Velkými písmenky se napíše jako “málo” energie má miniaturní porce. A někde vzadu na obalu najdete i povinen nápis, kolik energie má toto jídlo na 100 gramů. To je psáno tak malým písmem proto, že jinak by se vám zatmělo před očima a nikdy byste si ho nekoupili, pokud chcete zhubnout!

U mnoha jídlech je uveden i obsah soli, už jsem viděl i jídla kde porce soli byla skoro 5 gramů. V jednom jídle. To je zhruba celodenní příjem soli. Věřte, že pokud si na to zvyknete, nebude vám už chutnat vůbec nic jiného, jen přesolené jídla. Zkuste se podívat na důsledky – vysoký tlak, kardiovaskulární problémy, při dlouhodobém presáľaní vyšší riziko vzniku onkologických onemocnění … Pokud solíte a papáte léky na vysoký tlak + léky na odvodnění, je to jako kdybyste byli v potápějícím se člunu kdy jeden vodu vylévá a druhý nabírá.

Než si podíváte kolik energie jídlo má az čeho se skládá, ujistěte se, zda mluvíme o 100 gramech. Pak si umíte udělat představu o tom, kolik jídla můžete sníst. Výjimku tvoří případ, pokud je na obalu uvedena AJ (tedy nejen) energetická hodnota na celé balení. Například 60 gramová tyčinka. Kolik má, pokud ji sníte celou? To je praktický údaj.

Ale nespravte chybu, kdy budete porovnávat dvě tyčinky podle energetické hodnoty přičemž při jedné porovnáte číslo na porci (nebo určitou menší váhu) a při druhé číslo pro 100 gramů výrobku.

Seznam ingrediencí a pořadí

Nuže a také je dobré podívat se z čeho se potravina skládá. Tento seznam je uveden ze zákona v pořadí od nejvíce zastoupené suroviny až po nejméně zastoupenou. Pokud tedy na prvním místě uvidíte vodu (!) Na druhém cukr a na posledním místě jahody (0,1 gramu na 100 gramů výrobku), neměli byste naletět názvu “jahodový džus”.

Dejte si tu práci a zobrazte složení výrobku. Nemusíte o tom nic vědět. Použijte selský rozum. Pokud kupujete šunku, tak by vás v seznamu neměla překvapit ingredience jako maso a sůl. Pokud je ale masa 60% tak víte odhadnout, že téměř polovina “masného” výrobku obsahuje něco jiného, než maso. Buď to bude nějaký nevábný odpad (rohy, kopyta, kůže, tuk, kosti) nebo chemii. Pokud tedy v seznamu ingrediencí nerozumíte co to je, asi to je něco chemické – tam jsou strašidelné slova docela běžné. Nemusí to být problém. No pokud je seznam dlouhých slov (nebo zkratek) v názvech ingrediencí příliš dlouhý, spozornejte.

Člověk aby na nákup nosil slovník cizích slov a lupu.

Pridajte komentár:

Napište váš komentář k článku...

Vyplňte ešte: