Potravinová alergie

V této sekci najdete upozornění na téma alergie. Alergie se týká stále většího počtu lidí, proto je dobré vědět o tom, že pokud se u vás po změně stravování objeví nějaké potíže, mohlo by se jednat právě o projevy alergie. Alergie má často jen “nevinný” průběh, ale vždy myslete na to, že to příště nemusí být tak bezproblémové.

Změna stravování – běžné problémy

Přechod na novou stravu s sebou Primasol změnu. Organismus mnoha lidí na tuto změnu bude reagovat. Proto je vhodné hlavně v začátcích počítat s tím, že změna stravovacího režimu se nějak projeví. Tělo totiž má schopnost přizpůsobit se vzniklé situaci a kompenzovat problémy. Pokud se dlouhodobě krmíte nevhodnou stravou, tělo se tomu přizpůsobí a vy máte pocit, že vše je v pořádku. Po přechodu na jinou, třeba zdravější stravu se kompenzační mechanismy těla začnou měnit a nějaké dny, nebo týdny potrvá, než se tělo přizpůsobí nově vzniklé situaci.

Během přechodného období proto očekávejte různé změny. Nejčastěji to bývají větry, které trápí mnoha lidí po přechodu na stravu bohatou na vlákninu, luštěniny, zeleninu … Může pomoci, pokud budete jíst probiotika. Někdy to však pomoci nemusí a tak zůstane jen počkat. Přesněji – přečkat. Pokud přechod na racionální výživu spojíte zároveň se začátkem redukční diety, může se stát, že přijmete tak málo potravin, že i několik dní nepůjdete na stolici. To je signál, že něco děláte špatně – pravděpodobně máte ve stravě málo objemných a nízkoenergetických potravin, čili zeleniny, jako kedluben, brokolice … V takovém případě si denně Melt asi 30 gramů syrových lněných semen a jezte jejich samy, nebo s jogurtem. Vytvoří mnoho objemu, který zajistí pravidelnou funkci střev. Velmi důležité je v této době striktně dodržovat i pitný režim.

A může to být i horší – alergie

Stále více lidí dnes trpí alergií. Tak, jak se někdo může rozkýchat na jarní louce, i potraviny mohou způsobit různé reakce. Pokud jste alergičtí, určitě byste měli při změně jídelníčku myslet právě na možné potíže. Potraviny mohou způsobit u alergika i velmi vážné problémy. Pokud si tedy nejste jisti a jste alergičtí, raději se o tom, co můžete jíst, poraďte se svým lékařem. Alergie může způsobit i vážné problémy.

V racionální výživě se totiž doporučuje jíst hodně zeleniny, ovoce, semena, ořechy, cereálie … Něco z toho může pro citlivé lidi nebezpečný alergen. Taková alergie se pak nazývá potravinovou, to znamená, že pokud člověk sní jídlo na které je alergický, zareaguje. Pokud se ukáže, že jste alergičtí například na mléko, znamená to konec pití mléka. Podobně je to s jinými potravinami. Pokud vám dělá něco potíže, nesmíte to jíst. Dokonce byste se měli snažit kontrolovat jídla, jestli opravdu neobsahují alergen, který vám může nadělat potíže.

Alergie na potraviny, potravinová alergie

Pro zjednodušení textu budu mluvit o alergických reakcích, i když některé reakce nemusí být jen alergického původu. To už přesahuje rámec témata hubnutí a není třeba rozlišovat, zda vaše potíže způsobila imunitní reakce, nebo jde o pseudoalergii. Pokud vám alergie dělá potíže, vzdelajte se iv té tématu. V případě jakéhokoliv podezření, že máte alergickou reakci, i malou, řešte to neprodleně s lékařem, alergologem! Neodkládejte řešení na neurčito! Alergické reakce na potraviny mohou mít až nepříjemně pestrou škálu projevů.

Běžné reakce mohou být spojeny s nesnášenlivostí, kdy potravina způsobí “jen” průjem, zvracení, nebo jiné zažívací problémy. Velmi častým příznakem potravinové alergie může být svědění v ústech, oteklé rty, kožní vyrážky, pocity únavy. Tyto reakce mohou nastat již o několik desítek sekund po zahájení jídlu. Ve vzácných případech může taková reakce přerůst i do vážného stavu – velmi dušnost, otok. V takovém případě je nutné neprodleně volat lékařskou záchrannou službu (nežertuji) protože může jít o počínající projevy takzvané anafylaktické reakce, nebo šoku, což je nejtěžší forma alergické reakce a bez bleskového zásahu lékaře může končit smrtelně. Samozřejmě, až tak vážné případy alergie jsou vzácné a dost pravděpodobně se s takovým případem nesetkáte.
Mnohem častěji jsou méně závažné projevy alergií – různé kožní výsevy, otoky, svědění, či rýma. I při takových projevech raději navštivte lékaře. Bez vhodné léčby by mohla v budoucnu proběhnout i mnohem závažnější reakce. Intenzita reakce totiž nezávisí jen na alergenu, ale i na jiných faktorech. Příště mohou být méně příznivé.

Nealergické reakce

Některé potraviny mohou způsobit reakce podobné alergii, ale nejsou alergií. Nejčastěji jde o projevy jako bolení hlavy, břicha, průjem, kožní projevy. Bývají u citlivých lidí obvyklé po konzumaci alkoholu, ananasu, avokádo, vepřového masa, čokolády, některých ryb, ořechů, špenátu, vaječného bílku, vína, zrn obilí, džusů. U citlivých lidí se může objevit migréna, pokud jedí sýry, banány, citrusové ovoce, čokoládu, zda pijí pivo.

Nepodceňujte a nebagatelizujte alergii

Mnoho lidí má tendenci alergii bagatelizovat. Řeknou vám “vždyť v té dortu je jen jeden jediný oříšek pro chuť, ten ti neublíží, pekla jsem ji jen pro tebe”. Pokud víte, že jste na ořechy alergičtí, nedejte si tu dort vůbec! Ke spuštění alergické reakce stačí velmi malé množství alergenu. Nenechte se manipulovat kuchařkami, které vás chtějí potěšit dobrotami. Pokud jste alergičtí, musíte striktně dodržovat dietu, jakou vám doporučí váš lékař. Proto pozor na jídlu jídel o kterých nevíte, co obsahují – hlavně na návštěvách, či v restauracích.

Alergie na mléko

V případě, že máte potíže a pijete mléko, zkuste ho na několik dní zcela přestat pít. Zcela znamená striktně, ne tak, že si dáte “jen méně”, nebo “jen do kávy”. Alergická reakce se může spustit i při požití téměř zanedbatelného množství látky. Pokud potíže po pár dnech vymizí, je velmi pravděpodobné, že byly způsobeny pitím mléka. Mnoho lidem dělá mléko špatně, ale zakysané mléčné výrobky mohou jíst bez problémů.
V takovém případě budete asi nuceni zcela vyloučit syrové, nebo sušené mléko a mléčné výrobky (sýry, máslo, smetana, brynza, tvaroh …) ale možná budete moci jíst jogurty a zakysanka.

Alergie na vejce, maso, koření

I vejce jsou velmi často příčinou alergie. Nepříjemné je to, že vaječný bílek i žloutek jsou součástí mnoha jídel. Často se vyskytuje zkřížená alergie mezi vejcem (bílek, žloutek) a alergií na ptáků (peří, maso). Kdo je alergický na vejce, měl by na to upozornit lékaře před očkováním proti chřipce, tady se dodnes může objevit reakce. Vaječný bílek je nejčastějším alergenům u dětí. Častým projevem je ekzém a kopřivka.

Alergie na maso

Je vzácná. Vzácně se může objevit u lidí, kteří jsou alergičtí na kravské mléko a to v případě, že by jedli hovězí maso syrové (tatarský biftek). Tepelná úprava a zpracování masa snižuje pravděpodobnost potíží. Alergie na maso drůbeže (a ptáků) se objevuje velmi vzácné u lidí, kteří jsou citliví na peří.

Koření, pochutiny a alergie

I když koření se do jídla přidává jen málo, může být příčinou vážné alergické reakce. Hořčice, zda kari koření mohou způsobit problémy. U koření jako bazalka, majoránka, máta, rozmarýn, zda tymián bývají alergické reakce spíše slabší, nejčastěji jen kontaktní.

Alergie na ryby

Pokud jste alergičtí na ryby, pak se jim vyhýbejte až na úroveň, že ani neovoniavajte ryby během vaření. Alergen se může nacházet i ve výparech při vaření. Ujistěte se, že vaše jídlo nebude připravované na stejném oleji, v jakém se dříve zpracovávali ryby. Také se vyhýbejte dotyku ryb a vaší kůže.

Alergie na obiloviny

I zde platí, že pokud je někdo alergický například na pšenici, musí počítat s jejím skrytým výskytem například v párcích, salámech, omáčkách. Nebo při alergii na ječný slad může se objevit i alergie na pivo.

Při podezření na alergii z obilovin však může jít io jiný zdroj alergenů, jako zrno – může jít o přítomnost plísně, nebo vzácně i roztočů v mouce. (Roztoči v mouce jsou časté v jiném podnebném pásmu.)

Alergie na arašídy a bobovité rostliny

Za zvláštní zmínku stojí arašídy. Alergické reakce na arašídy jsou velmi časté a intenzivní. Například v USA jsou arašídy potravinou, na kterou jsou nejčastější potravinové reakce končící osudově. Pokud je někdo na arašídy alergický, ke spuštění alergické reakce stačí desetina miligramu (100 ug) oieškov (!). To je tak malé množství oříšků, které sotva vidět pouhým okem.

Reakce nastane během několika desítek vteřin. To nepíšu proto, že vás chci postrašit, ale spíše uklidnit – arašídy jsou oblíbené a pokud jejich běžně jíte, dost pravděpodobně na ně nejste citliví. Nebo možná registrujete jen mírnější reakce, jako je svědění v ústech, oteklé rty a nic jiného. V takovém případě raději konzultujte lékaře – alergologa. Pokud jste alergičtí na arašídy, dost pravděpodobně budete alergičtí i na vlašské a jiné ořechy.

Stejně sója je pro někoho nebezpečným alergenem. Sójová náhrada mléka proto nemusí být vždy účinnou formou náhrady. Zejména děti alergické na kravské mléko se často stanou alergické i na sójovou náhradu mléka.

Alergie na ovoce a zeleninu

Při zpracování ovoce a zeleniny přichází v úvahu nejen alergie po konzumaci, ale i při vdechování par při vaření. Někoho mohou značně dráždit i aerosolové kapičky, které vznikají při krájení, zda strouhání (zelenina, brambory …)

Zmíněné brambory obsahují termolabilní alergen. Vařené brambory jsou proto jako alergen velmi vzácné. Alergik však nemá co čistit brambory, ani být během čištění v jedné místnosti.

Mrkev, petržel, celer mohou být příčinou i vážných reakcí. Stejně broskve, hrušky, meruňky jsou často problémem, ale reakce nebývají tak závažné, s výjimkou broskví. (Meruňkové jadérka nejezte, větší množství by mohlo vést ke otravě kyanidy.)

I melouny jsou alergen, častou bývá reakce hlavně na žlutý, cukrový meloun. Červené melouny snášejí lidé většinou lépe.

U citrusů se většina alergenů nachází převážně v jadérkách, které se nejedí.

O ananasu se často říká, že pomáhá hubnout. Kdo však je alergický na ananas, musí se vyhýbat jeho konzumaci (ani šťávu!) Reakce může být až život ohrožující.

Banány se při snaze hubnout nedoporučuje jíst. Chcete-li hubnout, vyhýbejte se jim. Alergie na banány jsou časté a mohou být vážné. Čím jsou banány zralejší, tím vyšší je riziko alergické reakce. Kromě alergických reakcí mohou banány vyvolat i jiné nechtěné reakce, například migrénu.

Alergie na ořechy a semena

Nepříjemné je, že alergické reakce na ořechy a semena mohou mít velmi vážný, až smrtelný průběh, podobně, jako je již zmíněno u arašídů.

I nerafinované oleje získané lisováním za studena mohou způsobit závažnou reakci u citlivých lidí, například nerafinovaný slunečnicový olej může způsobit stejně vážnou reakci, jako jedení slunečnicových semen u člověka, který je na ně citlivý.

Proto by alergici měli dávat pozor před konzumací kaštanů, kešu oříšků, kokosového ořechu (či moučky), lněných semínek, lískových oříšků, mandlí, pistácií, slunečnicových či sezamových semen, vlašských ořechů, či máku. Pod pojmem “dávat pozor” se rozumí, že pokud máte, nebo jste v minulosti měli nějaké problémy s alergií, raději vyhledejte lékaře a dejte si udělat testy. Dokud nebude jasné, zda jste alergičtí, zatím se konzumaci ořechů a semen vyhýbejte. Myslete na to, že pro spuštění alergických projevů nerozhoduje množství snědené látky – na spuštění stačí téměř zanedbatelná dávka, několik miligramů.

Alergie na konzervační látky, barviva

Je pochopitelné, že výrobci chtějí vydělat a tak potraviny dobarvují na lákavější vzhled. Přidávají látky, aby potraviny déle vydržely a nekazili se. Další látky se přidávají na zpevnění, zhuštění. A nakonec ještě třeba zintenzivnit chuť, aby firma konkurovala alespoň přírodním zdrojem chutná. Všechny tyto přídatné látky mohou způsobit alergii.

Zastavme se alespoň u glutamátu sodného, který se přidává do mnoha jídel i koření. Má schopnost zvýraznit chuť. Nezpůsobuje sice alergické reakce, ale u některých lidí způsobuje takzvaný syndrom čínské kuchyně, který se projevuje bolestí hlavy, boucháním srdce, nevolností, bolením v krku a někdy až ztíženým dýcháním – i 14 hodin po jídle.

Projevy alergie – běžné

Nástup příznaků může být téměř okamžitý, ale může se projevit až o několik hodin. I trvání příznaků může být různé – někdy trvá pár minut, jindy několik hodin, či pár dní. Asi tušíte, že při tak široké škále možností není možné sestavit nějaký univerzální a jednoduchý návod. Vzpomeňme proto alespoň některé příznaky potravinové alergie. Pokud je máte, nebo je má někdo z vašich blízkých, nepodceňujte tyto příznaky a jděte s ním k lékaři, nejlépe alergologovi.

Pokud máte nějaké potíže s trávením, či alergií a nevíte, co je ve věci, snažte se zjistit, co jste jedli před tím, než se potíže objevily. Zapisujte si co jste jedli i 24 hodin před problémy a poznámky si někam odložte. Časem se vám možná podaří vysledovat, která potravina vám dělá problémy. Pak se jí můžete vyhýbat.

Projevy alergie v trávicím systému

  • Průjem, nechuť jíst, bolesti v břiše, pocity na zvracení nebo zvracení. Tyto projevy mohou signalizovat různé jiné potíže, ale mohou být i alergického původu. Pokud přetrvávají, řešte je s lékařem.
  • Oteklé rty a svědění rtů, či úst, jazyka, patra a hrdla. Tady už jde o alergii bez pochybností. Může jít o reakci na pokrm který jíte, například na arašídy, nebo na jeho skrytou součást – například plíseň. Mnohé potraviny se k nám dovážejí ve velmi špatném stavu a arašídy nevzpomínám náhodou. I oříšky bývají často ve špatném stavu, dokonce někdy zkažené …

Projevy alergie a dýchání

  • Asi nejznámějším projevem alergie je kýchání a rýma. Při potravinové alergii se s ní setkáte vzácně jako s izolovaným projevem. Pokud není rýma způsobena vdechnutím alergenu, například při čištění brambor, jde většinou o celkovou alergickou reakci po požití potravy a kýchání či rýma jsou jen jedním z příznaků.
  • Průduškové astma, čili ztížené dýchání. Může vzniknout po inhalaci alergenu, například při vaření, či krájení surovin.

Kožní projevy alergie

Na alergen v potravě může reagovat i kůže. 30 až 60 minut po snědení nevhodné potraviny se mohou objevit různé výsevy, zarudnutí, pocity svědění kůže. Přetrvávání kožních projevů může být různě dlouhé, někdy pár hodin, jindy pár dní. Pokud máte kožní problémy, je dobré myslet i na možnost alergie na některou potravinu. (Může jít io jiný typ alergie, kontaktní, kdy za kožní projevy může kosmetika – mýdlo, šampon, aviváž na ručnících …)

Projevy alergie – méně známé

Stačí ji identifikovat a přestat jíst a potíže pominou. Bohužel příznaky, které popíšu mohou mít i jiný, než alergický původ a proto v případě, že potíže máte, navštivte lékaře. Nemusí jít jen o alergii, ale io jiné zdravotní potíže.

  • bolesti hlavy
  • Hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí. Často ho vyvolá požití většího množství barviv, konzervačních látek a salicylátů v potravě.
  • nespavost
  • Migréna (často po požití mléka, pšenice, barviv v potravinách, čokolády, kávy, alkoholu, banánů, cukrů)
  • Revmatická artritida – Často bývá u lidí trpících na alergii na kravské mléko. Potíže s klouby mohou být spojeny is alergií.
  • Srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce)
  • Pomočování se, bolesti v oblasti pohlavních orgánů

Pokud se u vás některé potíže projeví právě po přechodu na jiný typ stravy, je dost možné, že jde o alergii. Pak je nutné zjistit, která z potravin vám dělá potíže a musíte ji přestat jíst.

Zjištění, která potravina je příčinou potíží nebývá vždy jednoduché. Měli byste podezřelou stravu zcela přestat jíst alespoň na dva týdny. Pokud potíže pominou, asi jste objevili “viníka”. Někdy se zdroj alergie dá uhodnout rychle, pokud je reakce okamžitá. No pokud se reakce objeví až po několika hodinách, je obtížné určit, z čeho máte potíže. Právě zde může velmi pomoci lékař, který pomocí testů umí velmi zúžit okruh podezřelých alergenů a nasadit vhodnou léčbu.

Současné léky na alergii již značně zmírňují příznaky, někdy až na úroveň žádných příznaků. Proto pokud máte potíže, žádejte u svého lékaře, aby vás doporučil ke specialistovi – alergologovi.

Anafylaxe, anafylaktická reakce, anafylaktický šok

Začněme tím, že celková alergická reakce (anafylaxe) se nemusí spustit vždy. Zpravidla jsou ve hře několik faktorů, které pokud jsou pohromadě, mohou způsobit masivní, život ohrožující reakci, byť ještě před několika dny stejný člověk snědl stejné jídlo a výsledkem byla jen mírná, či dokonce žádná reakce.  Velmi častým spouštěčem alergické reakce bývá fyzická námaha, například sport. To znamená, že sníte potravinu, po které vám “nic není”. Například sníte rajčata. Pak si jdete zacvičit. Déletrvající aerobní aktivita může spustit alergickou reakci na rajčata. Bez námahy by se nic nedělo … Dalším velmi častým faktorem, který může značně zhoršit, zda spustit projevy alergie je virové onemocnění právě překonávány, nebo nedávno překonané.

Výskyt anafylaxe stoupá

Počet případů anafylaxe stoupá. Jsou známé čísla z USA – lékaři ročně ošetří 29 tisíc lidí s anafylaktickou reakcí způsobenou potravou. Z toho umírá 125 až 150 lidí. Stoupající trend anafylaktických reakcí může být způsoben i tím, že mnoho lidí začíná rekreačně sportovat, protože anafylaxe může být spuštěna právě aerobní zátěží po konzumaci alergenu.

Příznaky nastupují velmi rychle

Příznaky anafylaktické reakce nastávají někdy již desítky sekund po snědení potravy, na kterou člověk reaguje alergicky. (Ale taková reakce může nastat i po užití léků, po bodnutí hmyzem, fyzické námaze, při alergii na latex).

Obvykle prvním příznakem bývá výraznější svědění kůže na různých místech těla. Může se objevit zarudnutí a otok na kůži, kopřivka, vyrážka, ekzém, pocity horka, pokles krevního tlaku, bušení srdce. Člověk prostě ví, že se něco změnilo a něco se děje, nemusí však vědět o co jde. Cítí se divně, má závratě, mohou být poruchy vidění. (Zdá se, že je vše najednou malé, nebo rozdvojené.) Může se objevit výrazná rýma, kýchání. Může se značně ztížit nebo zrychlit dýchání, změnit srdeční rytmus. Někdy se tělo pokouší zbavit se alergenu zvracením, průjmem. Tyto příznaky mohou být odděleny, nebo se objeví postupně. (Svědění však bývá prvé, často jde o místa s citlivější kůží – loketní a kolenní jamky, předloktí, krk, tváře, někdy dlaně, nohy.)

Nečekejte! Volejte záchranku

Pokud pozorujete takový stav krátce po snědení potraviny – hlavně takové, jakou nejíte běžně (oříšky, semena, mořské příšery …) neprodleně volejte rychlou lékařskou službu. Pokud totiž opravdu jedná o anafylaxi, stav se během několika minut může prudce zhoršit až do ztráty vědomí. Je lepší riskovat “planý poplach”, jak život. Do příjezdu lékaře je třeba postiženého uložit do polohy s nohama nahoře, protože ztráta vědomí bývá nejčastěji způsobená prudkým poklesem krevního tlaku.

Spouštěčem anafylaxe může být i námaha, nebo sport

Již zmíněná anafylaxe vyvolaná aerobní (či jinou) déle trvající tělesnou zátěží začíná po námaze nejčastěji v chladném a vlhkém nebo velmi teplém a vlhkém prostředí. Předchází jí krátká epizoda náhlé únavy, pocitu tepla a svědění. Pokud s tělesnou zátěží okamžitě nepřestanete, přerůstá stav do stejných projevů, jako anafylaktické reakci.

Příčinou anafylaktické reakce spuštěné tělesnou zátěží není pohyb samotný, ale jedení alergenu před zátěží. Typické je, že sežrání potraviny bez následné zátěže nezpůsobí žádné potíže. Stejně tak pokud potravinu nesníte, samotná zátěž žádné potíže nezpůsobí. Anafylaktické reakci vyvolá jen kombinace jídla před zátěží, zátěž tedy působí, jako spouštěč. Ze sportů jsou nejvíce ohrožující běh a rychlá chůze, zvláště ve vlhkém studeném, nebo horkém vlhkém prostředí.

První pomoc: okamžitě volat rychlou záchrannou službu. Každý člověk, který trpí potravinovou alergií a překonal celkovou reakci, by měl mít u sebe pohotovostní balíček léků, jehož součástí je i adrenalinová injekce.

 

Pridajte komentár:

Napište váš komentář k článku...

Vyplňte ešte: