Kuřecí maska ​​se zeleninou Wok

Máte chuť na pořádně syté a chutné jídlo? Zkuste to – zaručuji vám, že se vám podaří, i když jste předtím ještě nikdy nic nevařili. Chce to jen trochu odvahy a návštěvu některého hypermarketu, kde najdete vše, co budete potřebovat.

Kupte si vykoštěné kuřecí stehna. Jsou připraveny k použití. Stačí, když je hodíte na kus dřeva, v každé kuchyni se takový najde. Pokud nemáte dřevěný, bude to bílý plastový obdélník určený na krájení.

Stehýnka v syrovém stavu nevypadají nějak zvlášť vábně a tak je za trest rozkrájejte na zcela cimprcampr.

Kůže na nich nemá co hledat a komu se chce, odoperovat i ty bílé tukové kousky. (Já je tam nechávám.)

Maso se krájí těžko, pokud je tupý nůž. V takovém případě radím extrémní opatrnost nebo brusku.

Nakrájené masky zasypte kořením Kotányi – “Grilovací”. Toto koření je připraveno právě pro nás, co nevíme vařit.

Zkušení kuchaři se nyní jistě úšklebek, protože oni vědí co a kolik se má nasypat na maso. My však nemusíme nic zkoumat – posypeme mírně a jídlo bude výborné.

Maso promíchejte s kořením tak, aby se koření dostalo všude.

Já přidávám i koření Avocado. Nejlepší je to na vepřové pečené – kuře má pak klobáskovú chuť. I česnekové je výborné!

Takto nakorenené maso je dobré pokapat trochou olivového oleje a nechat v ledničce den, raději však dva. Ne zcela v mrazu.

Příprava

Po dvou dnech (netrpěliví ihned) připraví maso.

Začněte žhavých pánev. Pánev typu Wok je výborná, ale může být i jiná.

Někde najděte česnek.

Česnek je takové to bílé, nezajímavé. Vezměte ze tři nebo pět lusků. Pokud ale česnek nemáte rádi, vůbec ho nemusíte použít.

Z česneku odstraňte šusťáky, či jak se jmenuje ten bílý kabátek, ve kterém většinou odpočívá. Lusky nakrájejte na plátky nebo kostky přesně ve velikosti vaší trpělivosti. Mně se tedy velmi nezvykne chtít krájet, takže jsou z toho jen kolečka. Zato polovička, ta je schopna vyrobit milimetr krát milimetr velké kostičky. Ty jsou lepší, protože pustí více chuti.

Nyní už máte přichystané vše, co je třeba. Najděte někde pánev. To je taková tmavá plechová věc, jejímž povrchu se nesmíme dotýkat železem, aby se z něj nezoškrabol teflon. Alespoň doufám, že máte teflonovou pánev, protože na ní se dělá pohodlnější.

Olej. Pokud dítě, použijte oleje jen tak za polévkovou lžíci. A zvolte olej sójový. V případě nedietního přípravy črpnite oleje asi tak za dva glgy. Olej na pánvi na peci rozhorúčte a když už začíná vypadat netrpělivě, hoďte nakorenené maskách.

A hned začněte míchat.

Na poměrně silném plynu nebo elektřině, pokud máte elektrický sporák, prehadzujte masce po oleji. Pokud jste předtím opravdu nikdy nevařily, musíte vědět, že vařečku si máte vybrat buď z umělé hmoty nebo dřevěnou. Určitě ne kovovou, jinak by se poškrábala pánev.

Při míchání je nutné pracovat opatrně. Masky jsou zvědavé, rádi zcela samy od sebe vyskakují z pánve na zem. Odtud se však již nedokáží vrátit. Pokud se vám to náhodou stane a nějaké masíčko vyskočí, nenápadně ho kopněte někam za stůl. Samozřejmě, pokud je přítomna manželka, byl to na dlouhou dobu asi váš poslední povolen pobyt v kuchyni.

Opékání masek by mělo trvat tak dlouho, až z vnější strany dostanou červenou barvu, jako by už brzy chtěli začít být připečené. Na tuto část vaření počítejte asi tak patnáct minut, možná deset.

Kdybyste je hned teď vybrali z pánve a snědli, nic by se nestalo – jsou výborné. Třeba jen chvíli počkat, ať vychladnou a podávat.

Pokud si nadělil rozumnou porci, například 120 gramů, bude vám chutnat a nepřiberete.

Ti, co jste ochotni ve vaření pokračovat, dolijte k masu asi deci vody.

Hoďte do toho trochu Vegety nebo jiného ochucovadla na polévky. Zpravidla obsahuje glutaman sodný, který s chutí dělá pravé zázraky.

Glutaman se nachází také v koření a tyto přísady spolu nahradí i sůl, proto v receptu vůbec nesolíme “obyčejnou” solí. Netřeba ani jen onu pověstnou “špetku” soli.

Čím méně soli dáte, tím lépe. Chuťově je sice posolené jídlo efektnější, ale při redukční dietě je nejlepší solit minimálně.

Zastánci zdravého stravování ale nemají rádi Glutaman sodný. Tak ať si vaří, jak umí – bez něj.

Po smíchání přisypte jedno celé kapsa mražené zeleniny “Wok”. Výborná je thaiské Vietnamská, nebo Čínská.

Když tuto dobrotu vařím pro větší počet hladových krků, zpravidla kupuji dvě (nebo i tři) kapsy, a každé jiného druhu. Smícháme je. Zelenina je pak ještě pestřejší. Pestrobarevné jídlo vám pochlubí ženy, a pokud máte, zvykne to přilákat do pracovní vzdálenosti i papoušci.

Tento druh mražené zeleniny je sice drahý, ale svou investici neprohloupíte. Ve kapse nenajdete žádný nekvalitní kousek a všechny mají výbornou chuť i za syrova. Takže s ochutnáváním raději opatrně! Nepříjemně rychle zvyknou mizet především ty malé kukuřičky.

Zeleninu nasypte na masce a míchejte. Vaření se na chvíli zmírní, protože zelenina je zmrazená a celý náš zázrak v pánvi ochladila. Míchejte klidně dál, za chvíli to už zase bude zcela horké.

Potrapte teplem celé toto jídlo ještě chvíli, třeba takových 5 minut, ne však více než 10, jinak zelenina začne rychle ztrácet barvy. Nemusíte ji vařit – nevyrábíte polévku. Stačí, když se zelenina pořádně zahřeje. Tehdy pánev odstavte z pece a udělejte poslední kuchařský akt na tomto jídle.

Vrhněte do toho připraven česnek. A pořádně, poctivě promíchejte.

Česnek se již nesmí vařit – to by změnil chuť. Takto nám jídlo přibarví čerstvou vůní česneku.

A to je vše. Vyrobili jste chaotickou směs různých kousků, z nichž každý má trochu jinou barvu a přitom jeden je lepší než druhý. Kdo má v kuchyni zavěšen kus kolejnice, může na ni začít mlátit a svolávat tak strávníků.

A jak se toto jídlo vlastně podává?

  • Diety? Stačí, když si udělíte rozumnou porci – třeba 200 gramů. Raději více zeleniny než masa. K tomu můžete sníst něco jednoduché. Například kousek celozrnného chleba.
  • Nedietní? Rozkrojte bagetu a vložte do ní přiměřené množství kousků. Trochu pokapejte šťávou. Zaklopte bagetu, zabalte do igelitového sáčku a pořádně ji něčím zatižte, i na 3 hodiny. Získáte trochu plackovitý ale vynikající a velmi sytý oběd. Ideální, pokud se chystáte třeba na výlet nebo do práce.

Vynikající je to také, pokud hotové masky nacpete do arabského chleba. To je taková bílá tvarem skoro až palačinka, která je však dutá – dovnitř natlačíte svůj kuchařský výtvor a nechte mírně zatížené trochu odstát.

Pridajte komentár:

Napište váš komentář k článku...

Vyplňte ešte: