Jak vařit při hubnutí

Kromě výběru potravin a surovin v obchodě je důležité i to, jak jídla připravíte. I to může být pro mnohé lidi nepříjemné – léty ověřené postupy na vaření chutných jídel odrazu neplatí a milá hospodyně, uč se vařit nanovo. Ale možná se vám takové vaření i zalíbí. Namísto čtyřhodinové přípravy udělat oběd za půl hodinku? Mně to sedí.

Hlavní změnou oproti běžnému vaření je při racionální výživě hlavně trend vařit co nejkratší a šetrně. To vyloučí ze hry mnoho "klasických" jídel, které se vaří dlouho, připravují složitě.

  • Přestaňte používat postupy jako smažení, fritování, dlouhé vaření. Vznikají tak nesmyslně promaštěné jídla. Navíc ve smaženém jídle jsou zdraví škodlivé látky z tepelně upraveného tuku. Fritovací hrnec je o něco výhodnější než smažení, ale i tak je lepší, pokud ho dáte pryč z bytu. Ať vás to neláká.
  • Upřednostňujte dušení v páře před vařením ve vodě. V páře udušené jídlo si zachová vitamíny (ty, které nepodléhají tepelné degradaci). Při vaření ve vodě se část vitamínů z jídla vyplaví do vody.
  • Kupujte kvalitní (drahé) pánve. Kvalitní povrch umožní, abyste potraviny mohli péct na kapce oleje.

Tip: Jak nanést "kapku oleje" pravidelně na celé dno pánve? Kupte si olej ve spreji. "Poprášíme" pánev a celkem to stačí.

Racionální kuchyně je výhodná iv tom, že příprava jídel je mnohem jednodušší a zvládnou ji všichni členové rodiny. Samozřejmě, někteří muži jsou líní a odmítají vařit. Je pohodlnější říci, že je to "ženská" práce a svalit se na lehátko. Jste muž, který nikdy nevařil? Chcete zhubnout? Tak se budete muset donutit začít vařit.

Že je to nepohodlné? Ale no tak! Pohodlí z vás udělalo tlouštík. Dokážete to. Stačí opláchnout a vložit trochu zeleniny do parního hrnce. Na "druhé patro" uložte například surového pstruha. Netřeba ani solit. Do parního hrnce črpnite vodu a nastavte hrnec na 15 minut. To je všechno. Po cinknutí stačí jídlo vytahovat a hned jíst přímo z parního hrnce. Nač špinit talíř?

Že takové jídlo nemá chuť? Inu, není to řízek, ani klobása. Chuť to má, jen je třeba si zvyknout. Jídali jste dosud klobásy, dorty a chipsy? Budete si muset trochu odvyknout tak výrazných chutí. Naříkali jste, že vaření je ženská práce? Ukažte, že jste chlap a ne fajnovka. Pěkně spapajte co máte!

Čím méně úprav jídla, tím lépe

Dlouhé vaření, pečení a jiné úpravy stravy snižují obsah vitamínů a koncentrují energii do menšího objemu potravy.

  • Raději celé plody, jako džus.
  • Raději syrové potraviny, jako vařené.
  • Raději kratší jak dlouho vařené.

Tím vás nechci namlouvat na takzvanou syrovou stravu. Některá jídla vařit třeba. Racionální výživa vyžaduje šetrné zpracování potravin z pohledu zachování živin. Je z dnešní doby. Zásadou číslo jedna je proto rychlost. Vařte jen tak dlouho, jak je třeba například z důvodu sterilizace choroboplodných zárodků. Zapomeňte na "ověřené" recepty starých matek! Byly nezaměstnané. Rodinu živil jen muž. Ony se mohly půl dne kroutit v kuchyni a vařit 3 chody.

Postupy při úpravě jídel

Vaření v páře. Parní hrnec je ideální. V pokrmu zůstávají vitamíny a minerály. Není potřeba přidat ani kapku tuku. Vaření je rychlé a jednoduché. Na vaření v páře není nutný speciální parní hrnec, ale vaří se v něm pohodlnější, než na sítku v obyčejném hrnci.

Vaření ve vodě většinou znamená vyplavení části vitamínů a minerálů do vody. Pokud ji nesníte (polévku), ochuzuje se o živiny.

Dušení by mělo trvat co nejkratší as co nejmenším přidáním oleje. Při krátkém dušení se zachovává většina živin.

Horkovzdušné pečení je vhodný postup, ale jídlo se nesmí připálit, jinak vznikají škodlivé látky.

Grilování je vhodný způsob úpravy, má však dva problémy: nejchutnější je kůže a právě ta se nesmí jíst. Při grilování na ohni tuk nesmí kapat do ohně! Vznikají tak látky, které mohou způsobit rakovinu.

Kdo chce zhubnout, musí čistit zeleninu

Zelenina je zdravá a pomáhá zhubnout. Sníme jí však tak málo. A teď odhalím pravdu o tom, proč to tak je: zelenina je špatně zabalené zboží. Například, při čištění kedlubny mám dvě možnosti:

  • Čistit velmi šetrně a pomalu. To je na šľaktrafenie. Odpad je sice malý, ale dlouho trvá, než se v mých nešikovný rukou kedluben, mrkev, zda celer změní na potravinu, která nebude příliš zkrvavená.
  • Čistit nahrubo, rychle. Zde mi zas je líto odpadu, zelenina je drahá a nelíbí se mi, pokud její polovinu mám vyhodit s vědomím, že to nejhodnotnější ze živin bývá právě ve slupce.

To už raději ani nejdu mluvit o květáku, zda brokolici, které se nejednou hemží housenkami. Abych dával pozor, zda z ředkvičky vyleze červík a přijdou mě zatknout kukláčov ze svobody zvířat? Zelenina je jen neergonomicky zabalena voda. To pocítíte již při opičích cvicích, když s rukama nataženýma jako šimpanz nesete z obchodu igelitky těžké jako mírná nadváha. Pár kilo zeleniny se sní jako nic a zítra můžete znovu natahovat taškám uši k prasknutí. Ale slíbil jsem, že odhalím pravdu o nejeden zeleniny. Člověku se nechce čistit. Pokud je na výběr, dáme si cokoliv jiného, ​​jen ne zeleninu. Banán, rohlík, mandarinku nebo sušené rozinky. Ale pokud někomu před nos předložíte talířek už očištěné zeleniny, ještě se ani nevzdálí a už ochotně křupky jako zajíc. Právě v tom je ukryto tajemství hubnutí. Chcete zhubnout? Tak pak se laskavě obťažujte čistit si denně zeleninu. Když už je po ruce a načistená, sníte ji. A když ji sníte, zasytí vás. O to méně sníte nesmyslných jídel.

Solte co nejméně

Sůl ve vyšších dávkách škodí zdraví. Člověk si často neumí představit, co je to "hodně soli", co "málo". Na chuť jídla se spoléhat nemůžeme. Chuť je věcí zvyku a zvyk se mění vlivem prahu tolerance. Čím více solíte, tím více slané chuti stolerujete. Jsou lidé, co si jídlo solí předem, ani jej neokoštujú. Zeptejte se jich, zda nejedí léky na vysoký tlak.

Dávka soli na den nemá přesáhnout 5 až 6 gramů. To je jedna nepříliš doplna nabrat čajovou lžičku. Pokud byste si stejnou dávku chtěli nabrat prsty, tak je to asi 10 štipiek soli. Špetkou rozumím množství, jaké se běžně dá uchopit mezi ukazováček a palec. Asi půl gramu.

Minimální denní příjem soli je kolem tří gramů. To už znamená ne zrovna chutnou dietu. Prakticky nemůžete nic solit a ještě i mezi surovinami musíte hledat ty málo posolené.

Potřeba soli závisí na pohybové aktivity. Aktivní sportovec potřebuje více soli než penzista. Pokud si nejste jisti, raději se poraďte s lékařem.

Nepříjemný dovětek: V mnoha potravinách už sůl je. Často iv nápojích. Proto třeba přisálo co nejméně. I tak se nečekaně rychle dostanete ke 5 gramům za den. Pokud kupujete hotová jídla, nebo jíte v restauraci, často jen v jednom jídle je celodenní porce soli!

Sůl a krevní tlak

Pokud chcete snížit svůj krevní tlak, solte minimálně. Doporučuje se také, aby jste v potravinách v případě potíží se srdcem přijímali i mnoho draslíku, hořčíku a vápníku – to spolu s omezeným solením vytváří optimální kombinaci faktorů pro srdce a krevní tlak.

Sůl a pohybový aparát

Sůl na sebe v těle naváže vodu. Po snědení slaného jídla otěže o zadrženou vodu. Běžně i 2 kila. To zbytečně zatíží klouby. U starších lidí může presáľanie způsobit otoky na nohou, rukou, či očích.

Kolik se solí běžně?

Není problém sníst okolo 10 až 15 gramů soli denně, pokud si nedáváme pozor na to, co jíme. Už chléb obsahuje sůl. Jeden krajíc může obsahovat i půl gramu soli. Lidé si ho běžně ještě i posypou jednou špetkou, čili dalším polgramom … Po snědení jediného posolených krajíce chleba jste přijali gram soli. Pětinu celodenní dávky.

Mnoho soli obsahují sušené polévky. Například tato polévka kromě bohaté kytice chemikálie obsahuje ve 100 gramech produktu 4,7 gramu soli plus neznámé množství glutamátu sodného, ​​což je jiná forma soli. Jedna dávka takové polévky je 60 gramů. V jediném talíři pak sníte téměř polovinu maximálního denního příjmu soli! Jiní výrobci uvádějí 0,8 gramu sodíku na talíř. Vypadá to lépe než 2 gramy soli. Ale je to to samé.

Je ve vašem zájmu vědět, kolik soli obsahují potraviny, které se chystáte právě přisolit. Uzeniny, sardinky, sýry, bramborové lupínky, kapesní polévky, hořčice – to vše jsou již od výroby pořádně přesolené potraviny. Jsou chutné a lákají vás dát si více. Pokud je jíte, měli byste na obsah soli v těchto jídlech myslet a aspoň nedosáľať, kde to není nezbytné. A další jídlo pak volte raději zcela neslané.

Sůl? Řeč je o sodíku

Sůl obsahuje sodík. Právě sodík v konečném důsledku je tím prvkem, o kterém se zde bavíme. Denní maximální doporučená dávka soli 5 až 6 gramů znamená asi 2,4 gramu sodíku. Proč to sem píšu? Abyste věděli, že do příjmu soli třeba započítat i takové potraviny, které lze neobsahují přímo kuchyňskou sůl, ale sodík.

Glutaman sodný

Oblíbené ochucovadlo glutamát sodný obsahuje asi 12% sodíku. Je proto nutné započítat ho do příjmu. Někteří lidé jsou na glutaman sodný citliví a pak je lepší, pokud se mu vyhnou. Není problém, pokud si občas zpestříte chuť jídla právě tímto látkou určenou k aromatizaci, pokud vám nedělá problémy.

Minerálky obsahují sodík

Minerálky jsou určeny pro speciální účely, nikoliv pro dlouhodobé a pravidelné pití. Sodík má zkratku "Na".

V léčivé Fatře je 1 860 miligramů sodíku v litru, čili 1,8 gramu sodíku, což odpovídá 4 a půl gramu soli.

Co proti neslané chuti?

Při vaření namísto soli můžete použít více koření, či přidat feferonku. Nepoužívejte sůl (kuchyňskou, mořskou …) Můžete používat speciální sůl.

Speciální sůl s nižším obsahem sodíku

Dostat ji v lékárnách a někdy se dá koupit iv obchodech s bio potravinami. Vzácně ji vidět v hypermarketech. Obsahuje pouze poloviční dávku chloridu sodného a přitom její chuť je nerozeznatelná od běžné soli. Druhou polovinu obsahu tvoří chlorid draselný (KCl). Můžete ji používat místo kuchyňské soli. Snížíte tím příjem sodíku.

Cukr a sladidla nepoužívejte

Cukr je dobrý. To vám řekne každé dítě, dokonce i domácí zvířata bez slov dají jasně najevo, že jim chutná. Cukr je špatný. To vám řekne každý, kdo se zabývá výživou. Máme tu nepříjemný paradox – něco mimořádně chutné, což však zdraví neprospívá. Co s tím?

Cukr (nebo i med, povidla, slad, sirupy a jiné osladzovadlá) jsou koncentrovanou energií. I malé množství je nutné započítat do celkového energetického příjmu. Navíc cukr dodává do organismu energii příliš rychle, jak jsme si již řekli v kapitole o glykemickém indexu.

Při hubnutí platí absolutní, striktní zákaz cukru a slazení!

Jezte a pijte podle rozvrhu

Možná vám přijde vhod tip, jak si vybírat jídlo. Často se lidé ptají, co mají jíst. Udělejte si rozpis. Například:

  • pondělí seitan
  • úterý cizrna
  • středa losos
  • čtvrtek tofu
  • pátek tvaroh
  • sobota čočka
  • neděle špagety
  • pondělí makrela
  • úterý fazole
  • středa špenát
  • čtvrtek sýr
  • pátek pstruh
  • sobota krůtí
  • neděle sója

Pokud si uděláte takový mechanický plánovací kalendář, donutí vás to volit co nejpestřejší jídla. Jinak má člověk tendenci jíst jídla, která se připravují pohodlně (jsou v mrazáku) nebo mu chutnají. Klidně si rozepište na celý měsíc i jídla, která vás možná běžně nenapadne udělat. Raději si občas povolte něco méně vhodné, ale jezte pestře. Myslete na to, že 2-krát do týdne by měly být na stole ryby.

Častěji jezte luštěniny, obiloviny, sóju. Maso a živočišné produkty se snažte omezit. Ne, nechci z vás dělat vegetariány. Ale v naší společnosti je trend denně jíst maso. Pokud ne maso tak sýry, vejce, mléčné výrobky. Je to zvyk. Unikněte mu. Není to zdraví prospěšné. Bílkoviny byste měli z poloviny přijmout ze živočišných zdrojů az druhé poloviny z rostlinných. Myslete na to při skládání jídelníčku. Pokud to dodržíte, zjistíte dvě věci. Můžete sníst více jídla a vaše strava bude chuťově mnohem pestřejší.

Pridajte komentár:

Napište váš komentář k článku...

Vyplňte ešte: