Grilovaná zelenina
Zelenina nemusí vždy být jen syrová. Jeden ze způsobů přípravy může být i grilování. V domácím sporáku stačí i trouba s „grilem“ a výsledek vás může velmi mile překvapit. Nemusíte nic vědět. Pokud máte troubu na stupně, nastavte ji někde kolem 200 stupňů. Podle toho co budete grilovat. Třeba kedlubny, dýně, nebo brambory potřebují delší dobu. Tam dejte troubu Rurie pomaleji. Paprice, zda rajčatům netřeba velmi topit nad hlavičkami a tam se dá pustit vyšší teplota a skončíte to za pár málo minut.
Já to dělám často tak, že mám dvě patra. Na nižším patře je méně tepla, tam se dělají tvrdší zeleniny. Po skončení grilování první vrstvy to vyměním. Ale pojďme na ukázky.
Na papír na pečení naskládáme zeleninu.
Posypte bylinkami jako je oregano, tymián, nebo pepř. Postříkejte sprejem s olivovým olejem. Je to pravidelněji, jako pokapat. Podlévat olejem netřeba ani „mastit“; papír na pečení.
Po 10 až 20 minutách jste ugrilování a můžete podávat ještě horké jídlo.
Které druhy zeleniny jsou vhodné na grilování
Zde se fantazii meze nekladou. Cuketa, lilek, patizon, kedlubny, dýně, česnek, cibule, paprika … Každý druh zeleniny má po grilování trochu jinou chuť, než za syrova, nebo po udušeni.
Tu a tam se podaří trochu více připálit. Je to škoda, ale udělá to s jídlem menší škody, než kdybyste grilovali maso.
Už před grilovačku z toho jde chuť. Nešetřete cibulku! Je velmi zdravá a obsahuje mnoho užitečných látek. Po tepelné úpravě je téměř bez charakteristického zápachu a také ani neštípe. Ze dvě velké cibule patří na každý talíř.
Rajčata na grilu jsou také vynikajícím nápadem. Mají zcela jinou chuť, než syrové. Připomínají dost rajčatový protlak. Přitom nás bude zajímat to, že po tepelném zpracování se z rajčat do těla dostane více látek, které jsou známé svým protirakovinným účinkem.
Velmi dobrá je i dýně Hokaido. Tu můžete dokonce považovat za svého spojence nejen při hubnutí. Betakaroten a množství fytochemikálií dělají z této lahůdky nejen vitaminovou bombu, ale i ochránce zdraví.
Občas se však ozvou lidé, kteří upozorňují, že vařením a teplem se ničí vitamíny a jiné živiny. Ano, je to pravda. Některé vitamíny se mohou při tepelné úpravě postupně ničit. Při krátkém grilování však nejde o žádnou pohromu. Jsou totiž jiné látky, které se po tepelné úpravě lépe využijí. Například v rajčatech. Proto v praxi je nejlepší střídat zeleninu syrovou, i tepelně zpracovanou.
Příkladem mohou být brambory. Ty jsou také na grilování jako stvořené, i když si vyžádají delší dobu přípravy. Ty v syrovém stavu obsahují mnoho alergenů a mnohým lidem by nedělali dobře. Tyto alergeny jsou však termolabilní, takže po tepelné úpravě jsou brambory bez problémů připravené k jídlu.
Zde jsem, například, koření (tymián, oregano, trochu pepře) rozdrtil v třecí misce, takže je na výsledném jídle téměř nevidět. Cítit je však lahodně.
Grilování a hubnutí
Pokud jste ve fázi shazování váhy, grilované zeleniny se bát nemusíte. Klidně ke ní přiložte i pár kousků tofu! Získáte mimořádně syté a hodnotu jídlo.
sůl
Pokud máte vyšší tlak (nebo normální, ale užíváte léky na srdce) doporučuje se vůbec nesolit. Přidejte více bylinek, může být i směs, která je určena k použití při neslané dietě.
I když sůl podtrhne chuť grilované zeleniny, není nutná. Pokud by vám velmi chyběla, dám vám dva triky.
- Co nejvíce jídla snězte bez soli. Když už jste na konci, velmi jemně si osolte poslední sousta, zůstane tak lepší celkový dojem.
- Pokud už musíte solit, použijte takzvanou „srdciarsku“ sůl. Je to sůl kde polovinu obsahu tvoří chlorid draselný. Tím se chuť soli zachová, ale množství problémového sodíku klesá na polovinu. To však neznamená, že si můžete nasypat o to více :-)
Pokud máte rádi pálivé, je to ideální. Štiplavá chuť pomáhá maskovat, že potravina je méně slaná.
tuk
Jelikož toto jídlo obsahuje málo tuku, budeme ho doplňovat.
Aby se olivový olej zbytečně teplem neničil, použijte jej co nejméně na tepelnou úpravu. Trochu ale třeba. Před podáváním můžete zeleninu odvážné pokapat olivovým olejem. Alespoň lžíci na porci. Nebo si k tomu dejte trochu ořechů.
Bílkoviny a sacharidy
Pokud tam bude dýně a sníte její hojně, sacharidy v porci máte. Aby to bylo plnohodnotné jídlo, sklouzněte k tomu pár řezů tofu. Pokud vám nechutná „syrové“, můžete si ty kousky ogrilovat spolu se zeleninou a získáte lahůdku.
A hlavně: porušte hlavní zásadu hubnutí! Jezte z velkých talířů!
Normálně je ideální, aby jste doma jedli spíše z menších talířů. Je to známý trik, jak sníst méně a mít přitom pocit velké porce. No v případě tohoto jídla je lepší najíst se pořádně. Toto není jitrničky ani dort. Pol kilová porce je v naprostém pořádku. To však platí pouze v případě, že zeleninu běžně jíte. Pokud by tak velkou porci snědl člověk, který není zvyklý, mohl by mít trávacie potíže.
Příklad jak může vypadat talíř s grilovanou zeleninou před podáváním. Cibulka, paprika, lilek, rajčata a dva jednostrukové česnek. Kdo chce, může Sypná něco parmezánu. (V Rakousku dostat nízkotučný s vynikající chutí a to za lahůdkové ceny.)
Příklad, jak by to vypadat nemuselo – toto je opravdu malá porce. Vhodná je spíše jako předkrm před normálním jídlem.
Nuž a nějak takto může vypadat syté jídlo. Hokaido, patizon česnek a jiné již výše jmenované ingredience vršené na talíř. Ideální na letní posezení na balkoně nebo v zahradě.