Jak vzniká jo-jo efekt
Jo-jo efekt vzniká kombinací pomalého metabolismu a netrpělivého obézního člověka. Metabolismus je velmi pomalý – dost dlouho trvá, než se začne v průběhu diety zpomalovat.
Pokud ho však již jednou zpomalíte a navodíte tak vlastní chybné nebo nesprávné či nouzové fungování těla, po dietě se bude tento stav jen velmi pomalu vracet zpátky. Metabolismu může někdy trvat týdny i měsíce, než se opět „rozběhne“.
Tlustí však nedají svému tělu tolik času. Jsou netrpěliví. Chtějí mít výsledky. Zhubli pomocí diety a pár dnů po skončení diety zjistili, že kila se rychle vracejí zpátky. Místo toho, aby se poradili, co s tím mají dělat, nasadí další, ještě drastičtější dietu.
Mnoho žen si namýšlí, že jsou tlusté. Možná mají dvě či čtyři kila navíc. Ale nechtějí je. Nasadí proti nim to nejsilnější, co se vůbec dá použít – dietu. V horším případě dokonce hladovku. Samozřejmě, že několik kil shodí, ale za jakou cenu? Za jo-jo efekt! Za cenu poškození vlastního zdraví. Tělo totiž nefunguje normálně – má zpomalené procesy i změněný metabolismus.
Je snazší jít na 100% jako balancovat na 99% a dočkat se jo-jo efektu
Nejen mně se osvědčilo, že je mnohem snazší jít naplno, než stále brzdit a přidávat. To platí v autě, na kole i v kuchyni.
Víte co nesmíte? No tak to vůbec nejezte.
A je to vyřešeno. Netřeba přemýšlet. Žádný jo-jo efekt nepříjde.
- Nabídne vám někdo med? Je to sladkost. Ne.
- Nabízejí řízek? Je to smažené. Je to vepřovice. Je to červené maso. Třikrát ne.
- Že by jako dezert dortík? Cukr. Bílá mouka. Nevhodný tuk. Třikrát ne.
Jakmile totiž polevíte, změníte se nejen vy sami, ale i vaše okolí.
- Už nejste ten, co přísně dodržuje pravidla. Už se cítíte jako někdo, kdo občas může. To je velký rozdíl ve vnímání a sebehodnocení.
- I okolí si všimne, že jste krmitelný. S úlevou vám začnou nabízet smetanu do kávy a pozvání na pivo.
A znovu opakuji: jedna výjimka nic nezmění. Ale jakmile uděláte ústupek, jste připraveni po dobře volené argumentaci udělat i druhý ústupek. Pak třetí a už se to sype.
Podobné je to i ve vztazích. Máte mezi známými někoho, kdo je žárlivý (žárlivá)? Vím zcela jistě říct jedno. Na začátku vztahu bylo vše v pořádku. Pak se objevily první malé náznaky. Opatrné otázky typu „kde jsi byl / byla“ kdy už cítíte, že v pozadí je podezření. Už to je nepřiměřené, ale to byl ten první krok. Postupně se to zhoršuje. Objeví se nějaké trucování, někdy podezírání. Častěji jsou dny bez zvuku, nebo hádky. Padnou otevřenější podezření, možná obvinění. No ani to nestačí. Přijde Rabanne se ve věcech, sledování. Krásný vztah se mění na Temnica. Nesmí se nikam chodit jednotlivě ani společně. Padají výčitky, křičí se. Pokud to necháte tak, začnou padat facky. Tak nenápadně to zvykne probíhat na začátku a vztah se potichu a přes různé výjimky a omluvy přesune až na nepoužitelnou úroveň.
Podobně nenápadně i přibíráme. Zde tyčinka, tam něco dobré. Ono se přes den dost napočítá. Pokud to tak je denně a málo pohybu k tomu, ve středním věku jste obézní diabetik s ischemickou chorobou a vysokým tlakem.
Proto si nyní podívejme nejčastěji úpravy receptur, které dělají lidé v naději, že jídlo bude lépe a přitom zůstane vhodné i na hubnutí.
Trocha pro chuť nikomu neublíží – tak jo-jo efekt začíná
Problém je v tom, že pokud začnete hodně pozornosti dávat chuti potravin, berete tím pozornost z toho důležitého. Z hubnutí a zdravé výživy.
Pokud totiž je chuť snídaně pro vás důležitá, bude důležitá i chuť oběda a večeře. A zítra také. Co s tím?
Proto nepřistupte na tuto hru.
Zrušte nevhodné přísady a nejezte jejich. Jídla, které si připravíte budou najednou jaksi fádní, málo slané, málo sladké. Prosím, vydržte to asi měsíc. Chuťové buňky se postupně přizpůsobí méně výrazným chutím a zvyknou si na nové chutě. Začnete cítit jemnější chutě a zjistíte, že jsou vlastně velmi dobré.
- Pokud to dodržíte důsledně, zjistíte, že vám začínají i ty „nechutné“ věci vlastně docela chutnat.
- Pokud si dáte párkrát do týdne výjimečně mňamku, nebude vám chutnat ten fádní zbytek jídel a trvale budete nespokojeni.
Takže to je další důvod, proč se vyplatí jít tvrdě na 100% s dietou, jak si dávat různé odpočinkové dny.
Je to ověřené a důležité. Proto to zopakuji ještě jinými slovy.
- Třeba z důvodu vysokého tlaku krve chcete přestat solit. To je vybraně málo chutná dieta. Pokud vydržíte, asi o dva až tři měsíce zjistíte, že vám začínají chutnat mnohé jídla. Jednoduše si tělo zvykne na množství slaných podnětů. Pak už to jde poměrně snadno. No stačí když si párkrát do týdne dopřejete něco slané a efekt se nedostaví. Celé měsíce budete trpět, protože vám neslané jídla nechutnají a stále se těšíte jen na další výjimku.
- Nebo chcete přestat kouřit. Pár dní vydržíte a pak si „za odměnu“ dopřejete jednu cigaretu? To vás rozhodí na několik dalších dní. Už nebudete přemýšlet o tom, že jste nekuřák. Už budete spekulovat kdy bude další výjimka. Kdybyste šli natvrdo bez cigaret, šlo by to snazší.
- Nebo chcete vidět ve tmě. Pokud si oči zvyknou na tmu, začnete trochu vidět. Kdybyste si občas zasvítily baterkou do očí, zorničky se stáhnou a zas bude trvat, dokud se tmě přizpůsobíte.
Prostě naše smysly jsou přizpůsobivé. Pokud se přizpůsobí stravě vhodné na hubnutí, zvyknete si na to jako na docela normální věc. Pokud si ale občas uštědříte bouchni v podobě výjimky, obvykle to nemá dobrý efekt.
Proto pokud někde narazíte na recept který je určen na hubnutí, dodržujte ho. Chcete-li dělat změny, dělejte je až v případě že víte co děláte. Je fajn jíst takové věci, které vám více sedí. Prevence jo-jo efektu za to stojí!