Mé nejoblíbenější potraviny

V tomto článku najdete tipy, které potraviny se mi osvědčily.

Slatinský celozrnný chléb

Na trhu se dá koupit pár celozrnných chlebů a velmi mnoho chlebů, které celozrnné nejsou, ale tváří se tak. Už pár let je možné koupit vynikající Slatinský celozrnný chléb.

Vypadá takto. Balení má 400 gramů, takže při hubnutí to máte plus mínus na 4 krát.

3 až 4 krajíce jsou určitě v pořádku, pokud to má být jako samostatné jídlo. Chuť je výborná a trvanlivost také. Vydrží v chladničce pár dní bez náznaku plesnivění. Akorát si nepleťte tento chléb s klasickým Slatinské chlebem, který je od stejného výrobce, ale ne celozrnný.

Který protein si vybrat a kde ho koupit

  • Proteinový prášek koupíte v některém internetovém obchodě, nebo v obchodním centru najdete obchod s potřebami pro kulturisty a sportovce. Tam je to ale dražší.
  • Vybírejte 80 a více procentní proteiny, pokud chcete, dnes už lze sehnat i veganské nebo RAW proteiny takže nemusíte nutně do sebe tlačit živočišné proteiny.

Z konkrétních značek a druhů:

  • Weider Protein 80 Plus je z kategorie nejdražších, ale zde platíte za kvalitu. Je to vícesložkový protein, takže se uvolňuje pomaleji.
  • Biotech USA Protein Power. Další velmi dobrý vícesložkový protein. Někomu může vadit, že tam je i sójový protein, ale patří mezi oblíbené.
  • BioTech ISO Whey ZERO je jednosložkový, ale chuťově mimořádně vhodný protein na výrobu proteinových tyčinek, do kaše a podobně.

Uvedené linky jsou na eshop sportujeme.sk, mám s nimi dobrou zkušenost, kupuji tam asi 10 let, umí odborně poradit.

Vybírám vždy příchuť vanilka, je univerzální. Pokud plánujete používat protein, vyplatí se větší balení.

Balzamikový krém od výrobce Conte DeCesare.

Tento balzamikový krém je povedený, může se odvážněji dávkovat, takže dosáhnete intenzivnější chuti. Samozřejmě se tím na porci navýší i příjem cukru, s tím počítejte. Na rozdíl od běžných krémů není agresivně kyselý, ale spíše lahodný. U nás ho v obchodech není vidět, běžně ho lze sehnat v Rakousku a dá se koupit přes internet. V rámci EU je to bez cla.

  • Hodí se na saláty, do dresinků, ale dá se použít i na jídlo.
  • Výborně se dá zkombinovat s dobrým dýňovým olejem.

A dýňový olej je hned další problém – ne každý je dobrý.

Dýňový olej

Pokud máte cestu kolem Rakouska, tak v Spare dostanete dýňový olej SPAR Natur pur Bio-Kürbiskernöl 250 ml. V minulosti byl o něco lepší než nejnovější šarže. Výbornou chuť má i ne-bio dýňový olej. Někdy je dokonce ještě lepší než ten bio. Vynikající je i olej z PennyMart:

Jinými slovy pokud chcete dýňový olej, investujte. Kupte si jich několik a ochutnávejte. Některé totiž jsou často falšované slunečnicovým olejem. Dýňový olej bývá tmavozelený, hustý a lahodné chuti. Často se dá koupit olej červenavé barvy, ten mě nezaujal.

Bohužel vícekrát jsem už koupil dýňový olej v bioprodejnách a skončil v odpadcích. Nepoužitelná chuť, jednou byl už i zkažený. Tyto oleje mají poměrně krátkou životnost, takže při špatném skladování, nebo pokud jsou dlouho na regálu a s vysokou cenou, to je špatná kombinace.

Pokud je do láhve trochu vidět, olej by měl vypadat jako zcela neprůhledný, tmavý. V kombinaci s česnekem a trochou soli je to lahůdka třeba k chlebu.

Koření Montreal Chicken

Montreal Chicken Seasoning je koření výrobce Club House. Dováží se z USA nebo z Kanady, ale dá se koupit i přes internet. Jeho příjemnou vlastností je to, že obsahuje pouze bylinky a žádné éčka, či dochucovadla.

Chuť je fantastická a používám ho rád namísto soli. Samozřejmě, na opékané kuře je vynikající – na to je určeno. Ale s úspěchem ho sypeme i do různých zeleninových pánviček, do dresinků v salátech či do bagety s trochou sýra a oleje.

Nezaškodí trochu sójové omáčky. Když už, tak potom zejména:

Sójová omáčka Hangshin Stir-fry

V asijských prodejnách se u nás dá dost běžně koupit sojová omáčka Hangshin Stir-fry od výrobce Sempio. Pokud ve videu nebo v receptech něco přidávám, je to většinou tato omáčka.

Výrobce dodává několik podobných omáček, některé jsem okoštoval a neoslovily mě. Ale může jít i o to, že nevím, jak se mají používat. Každopádně hledejte přesně tento obrázek jablko, maso, cibule …

Má mimořádně vyváženou chuť a hodí se téměř na všechno.

Od pokapání bagety, jemného zvýraznění chuti dresinku, přes saláty, maso, wok … Prostě všude, kde chcete trochu podtrhnout chuť, můžete použít tento výrobek. Kontrolujte však cenu, kontinuálně roste. Občas zkontrolujte, zda se přes internet nedá koupit levněji.

Omáčka Demi Glace Rieber Chef club

Demi Glace Rieber Chef club je zatím nejlepší omáčka, jakou jsem dosud našel. Její nevýhodou je palmový olej ve složení, ale vzhledem k tomu, že takové radovánky používáme málokdy a v malém množství, dá se to tolerovat.

Oproti jiným umělinám je tato omáčka poměrně málo přesolená, takže kupujete více chuť než předraženou sůl.

Pokud si ji uděláte samotnou podle návodu, tak vás asi nezaujme. Stále je to jen uho – univerzální hnědá omáčka. Ale zkuste s ní nastavit skutečnou šťávu z masa! Té při hubnutí máme málo (neboť i masa jíme málo a malé porce). Pak do toho přidejte trochu česneku a tymiánu. V té chvíli máte k masu opravdu chutnou šťávu.

  • Samozřejmě, pokud vaříte doma pro více lidí, máte přirozenou masovou šťávu. Nepotřebujete práškovat.
  • Pokud si ale opékáte jednu porci kuřecích prsou a potřebujete k tomu trochu šťávy, tak právě tudy může vést cesta.
  • Třetí možností by bylo najít si restaraci, kde by vám demi-glace nebo jinou základní šťávu vyrobili na objednávku do mrazničky. V Praze takové restaurace jsou.

Nevýhodou je, že tyto omáčky se dodávají pouze pro profesionální využití, takže v kilovém balení. Doma to budete rok překládat z místa na místo. Ale ta chuť za to stojí.

Olivový olej

V obchodech jsou regály plné olivového oleje. Který si vybrat?

Extra panenský je nejčastější odpověď. Já už nějaký čas kupuji stáčený olej v Metry.

Je nefiltrovaný a má zajímavou vůni. Podobné druhy oleje dostat běžně iv jiných obchodech. Ideální je pokud koupíte kvalitní, nejlépe pokud je skladován ve tmě nebo v tmavé láhvi. Dobré oleje dostat iv staniolovom balení (tma v lahvi) nebo v plechovkách.

Olej ve spreji

Pokud máte dát oleje málo, dá se použít sprej.

  • V hypermarketech se běžně dá koupit olej ve spreji (na obrázku vlevo), ale je zbytečně předražený a sprej nelze použít na další dávku oleje.
  • V domácích potřebách se dají koupit spreje na olej, ale co jsem zkoušel, tak to nefungovalo, jsou to vyhozené peníze.
  • Dá se koupit i nádobka jako na obrázku vpravo. Tou se dá olej dá dobře dávkovat. Ne tak málo jako ze spreje, ale poměr jednoduchost / cena / výkon je asi nejlepší.

Tip: pokud chcete pánev potřít opravdu neviditelnou dávkou tuku, použijte slaninu.

Stévie

V prodeji je několik druhů stévie. Některé jsou fajn a jiné jsou zcela mizerné.

Osvědčila se mi tato Stévie. V drogerii DM ji běžně dostanete. Při troše štěstí ji však můžete koupit za rozumnější cenu v různých jiných obchodech.

Nelekněte se toho, že je koncentrát stévie rozředěný do maltodextrinu jako nosiče. Ten sice energii obsahuje, ale v praxi toho použijete asi tak gram do porce. Takže žádný strach. Navíc maltodextrin je mimořádně “pomalý” druh cukru. Takže i ten gram nenadělá žádné škody.

Hořká čokoláda

I při hubnutí můžete jíst čokoládu. Konkrétně hořkou, nemléčnou a s co nejmenším obsahem cukru. Velmi dobré jsou 83% Suchardka, nebo 80% Lindtka. Ale u nás se dají koupit za nesmyslně nabobtnané ceny a proto je nekupuji. (V zahraničí jsou běžně za poloviční cenu.)

Aktuálně je asi chuťově nejzajímavější čokoláda z Lidlu.

Jednou za měsíc bývá akce a to pak stojí pod euro. Ale obvykle se vyprodá za pár vteřin.

Sójová smetana

Už jsem zmiňoval drogerii DM, tam se dá koupit i smetana.

Obvykle bývá ještě nejméně o 50 centů levnější, než stejný druh koupený v bio obchodu. (Pro tuto nesmyslnou obchodní politiku bio obchodů se jim raději vyhýbám, jinak bych tam nakupoval pravidelně. Buď ať prodávají jen bio zboží a to ať prodraží, jak chtějí, nebo ať prodávají standardní zboží za standardní cenu.)

Sójová smetana při hubnutí musí být střeženým zbožím. Obsahuje 15% tuku. Není to špatný tuk, je to výrobek v pohodě, ale při hubnutí prostě třeba dávat pozor. Pokud se číselně vejdete, můžete si jídlo obohatit trochou této smetany. Je to určitě lepší než pít klasickou smetanu.

Celozrnné těstoviny

Kapitola sama o sobě jsou těstoviny. Pokud si koupíte prvotřídní těstoviny ze semolinové mouky, určitě neuděláte hloupost. Ale nekupujte levné bílé těstoviny. Mně se osvědčily celozrnné těstoviny. To však mohu napsat nyní, po možná 10 letech zkušeností. Není snadné najít kvalitní celozrnné těstoviny.

Fantastickou chuť mají celozrnné semolinové těstoviny z Lidlu a výborné jsou i z DM drogerie. Ale v minulosti jsem už koupil dost různých druhů celozrnných těstovin a obvykle to bylo zklamání. Divná chuť nebo se rozvařily na kaši nebo zvenku rozvařené, zevnitř tvrdé.

Takže při těstovinách platí to, co o dýňovém oleji. Obětujte se, kupte si několik dražších a postupně je zkuste. Ty, které vám budou chutnat, používejte.

Konzerva s čočkou

Vím, je to další rakouský tip.

Tato 800 gramová konzerva s malou čočkou si zaslouží jít s vámi domů. Otevřete, sníte. Vynikající.

Pesto Barilla

V průběhu let toto pesto vždy spolehlivě chutná. Má vyváženou jemnou chuť, takže kelímek vystačí na několik porcí.

  • Pesto Genovese je mým osobním favoritem, má univerzální využitie. Výrazná chuť, silněji posolené, takže potravinu nemusíte dosolit.
  • Pesto calabrese je lahodné. Cítíte v tom papriku.
  • Pesto Roso má z této trojice nejméně výraznou chuť. Více připomíná jako byste měli v jídle kečup.

Pesto můžete přidat do těstovin, do salátu, na chléb, do bagety, nebo jej jednoduše lžičku rozmícháte v skleničce s ovesnými vločkami a máte hotové jídlo.

Samozřejmě si můžete vyrobit i domácí pesto. Ale tyto hotové jsou velmi dobrým tipem, co mít doma po ruce. Sledujte trh. Tu a tam se dá koupit za značně nižší cenu, než za běžných 2,90 €.

Ovesné vločky

I při ovesných vločkách je často problém vybrat ty správné. Některé mohou být zatuchlé, jiné jsou zbytečně předražené.

Mně se osvědčily tyto. Ovesné vločky jsou velmi zdravé a vhodné nejlépe jako denní jídlo.

Pridajte komentár:

Napište váš komentář k článku...

Vyplňte ešte: