Tipy: sůl, cukr, umělá sladidla

Držte si klobouky…

Jak je to se solí?

Solit byste měli co nejméně. Téměř na nulové solení byste si měli zvyknout pokud máte vysoký krevní tlak, nebo astma, při těchto onemocněních se vám bez soli citelně uleví. Často již za pár dní.

Nulovým solením rozumím to, že při vaření a pojídání nepoužívejte sůl vůbec. V mnoha potravinách totiž již sůl je. To úplně stačí. Chléb, sýry, tofu, šunka … Tyto potraviny jsou slané.

Opatrně také se sójovou omáčkou. Pokud máte režim bez soli, nepoužívejte jí.

Asi namítnete, že taková strava není chutná. Je to pravda. Zatímco jste zvyklí na sůl. Když mine měsíc až dva a vy nebudete solit, najednou vám začnou chutnat i neslaná jídla. Jakoby se vám „otevřela“ chuť na jemnější odstíny.

Slané jídlo vám vždy půjde na chuť. Omezte však příjem soli zhruba na 5 gramů denně a to včetně soli, kterou sníte v potravinách jako je chléb nebo šunka.

Tip: pomůže, pokud použijete speciální sůl pro kardiaky. Polovina kamenné soli je nadstavená chloridem draselným (KCl). Taková sůl má o polovinu méně sodíku a přitom solí stejně „slano“.

Cukr, umělá sladidla a stévie

Cukr, hnědý cukr, melasu, med a jiné sladkosti ze svého života raději vypusťte. Určitě alespoň v době, během níž hubnete.

Kdybych před vás postavil misku plnou cukru, asi byste odmítli to sníst. Pokud se stejné množství rozpustí v oblíbeném nápoji (kola, energetický drink) lidé hned pijí. Právě při hubnutí si tyto radovánky musíte striktně zakázat.

Sladká jídla mají jednu vlastnost: chceme víc. Pokud tedy budete jíst méně oslazenou potravu, snadněji sníte jen rozumné množství.

Pokud potřebujete něco osladit, použijte stévii. Toto rostlinné sladidlo je účinné a bezpečné. Pokud si ho koupíte jako hotový přípravek, můžete ho klidně používat. Dobré je i to, že stévii můžete použít také v teplé kuchyni. Teplem se sladivost neničí.

Jiná umělá sladidla nedoporučuji. Různé chemické látky jako cyklamát, sacharin, thaumatin, acesulfam K, aspartam a mnoho jiných. Je podezření, že mohou mít negativní vliv na zdraví.

Pridajte komentár: