Škodlivé stravovací návyky
Všeho moc škodí
To se týká i stravy. Stačí, když jíte víc, než je třeba, a je špatně! Přílišné množství (jakéhokoli) jídla vede zákonitě k obezitě, protože tělo si nedokáže energii ukládat jinak, než ve formě tuku. Pokud dodáte více energie, než je třeba, stloustnete. A tlustý člověk už není zdravý člověk. Obezita mění fungování organismu. Možná nějaký čas ještě má tlustý člověk pocit, že vše je v pořádku. Ale choroby přijdou – život není jen dnes.
Pozor hlavně na reklamní tahy výrobců, kteří nabízejí různé „light“ výrobky. Málokdy je výživová hodnota vyšší. Mnoho lidí podlehne mylnému pocitu, že pokud jsou sušenky odlehčené (méně tuku) že je mohou sníst mnohem více. I „odlehčená“ potravina stále poskytuje energii.
Nevyváženost škodí
Dalším faktorem, který může vést k obezitě, je upřednostňování jednoho typu potravy. Zajdu do extrémního příkladu, který se již dnes občas dá pozorovat. Někteří mladí lidé se živí kokakolou, ve fastfoodech, hranolkami, chipsy a čokoládou. Jiné potraviny jedí jen zřídka. Takový jídelníček však nemůže dodat všechny potřebné živiny. Jistě, nějaký čas to mladý organismus “vydrží”. Ale po čase se kompenzační mechanismy již nedokáží postarat o zdraví a může následovat jeho postupné zhoršování.
Mnoho tuku ve stravě vede mimo jiné k intenzivnějšímu vylučování žluči a nadbytek žluči se ve střevech může měnit na látky, které mohou způsobit rakovinu tlustého střeva. Obsah živočišného tuku v potravě znamená často zhoršování stavu cév, riziko infarktu, či jiných potíží se nepříjemně zvyšuje. Určitě neonemocníte v ten den, kdy si dáte hamburger. Až o pár let, když takto „blbnete“ dostatečně dlouho … Ostatně ani obezita nepřichází hned.
Už mírná nadváha by pro každého člověka měla být velmi vážným varováním, že něco není v pořádku. Je to vážný signál ohrožení zdraví. Bagatelizace a tolerance nadváhy je to nejhorší, co můžete pro sebe či své blízké udělat.
Nemoc se nemusí projevit hned tak, že člověk skončí v nemocnici. Může jít o projevy, které si člověk vůbec nemusí spojit s výživou. Únava, bolesti hlavy, otrávenost, deprese … To vše se přece hravě dá připsat včerejšímu večírku nebo stresovému profesorovi, který “na mně sedí”. Nebo špatné atmosféře na pracovišti. Určitě ne oblíbeným hranolkům nebo chipsům.
I lidé v redukční dietě často mají tendenci opakovat se a pak je jejich strava nevyvážená. Objeví nízkotučný jogurt, který jim chutná, tofu a saláty. Ověřenou kombinaci pak cyklí každý den. Právě při redukční dietě byste měli dbát o co největší pestrost potravin. Určitě raději volte více druhů plnohodnotných potravin a jezte je v přiměřeně malém množství, než větší množství “lehkých” potravin – ale s málo pestrým výběrem. Určitě se nebojte ani potravin, které se při hubnutí nedoporučují. Neříkám, že máte denně jíst brynzu, plnotučné jogurty, kvalitní čokoládu, či banány, ale občas a v malém množství se jejich není třeba obávat.
Problém nevyvážené stravy se stává aktuálním často v okamžiku, kdy se někdo rozhodne dobrovolně a cíleně stravu “kontrolovat”. Různé výživové styly typu vegetariánství, makrobiotiky či odmítání některých složek potravy mohou vést ke poruchám zdraví – ne okamžitě. Pokud je například někdo vegetarián a věnuje se své stravě přiměřeně odborně, asi dokáže složit takový jídelníček, který dokáže do těla dostat všechny potřebné živiny. Ale sáhnout po takových výživových stylech bez hlubokých znalostí už může být nebezpečné.
Klasickou ukázkou rádoby vegetariánské stravy je nejednou jediné „vegetariánské“ jídlo v mnoha restauracích – „tuk + tuk s tukem“. Známější název je „smažený sýr, hranolky, tatarská omáčka“.
Nejhorší je, když někdo nevyvážený výživový styl použije jako dietu. Různé diety typu “rýžová dieta“, “jogurtová dieta”, částečně i “dělená strava” a jiné rychlo- a hlavně pseudo- řešení problému obezity v konečném důsledku prakticky vždy způsobí více škody, než užitku, a obezita je zakrátko zpět v ještě hrozivější podobě. Fascinující akorát je, jak se vynořují stále noví zastánci těchto diet. Zřejmě je možné shrnout, že tlustý člověk si nechce dát poradit a všechny chyby rád udělá sám. Nechce se učit na chybách jiných, ani využít cizí zkušenosti.
Chybějící složky potravy
Potrava se za poslední desítky let prudce změnila. Za totéž období lze zaznamenat i prudký nárůst onemocnění – obezita, srdečně-cévní nemoci, alergie, rakovina … Velmi pravděpodobně se zde dá najít úzká nebo až přímá souvislost právě se změnami v potravě.
Člověk, který se dnes stravuje “podle své chuti”, zpravidla sní velmi málo vlákniny, ovoce a zeleniny. Naopak konzumuje hodně tuku, někdy málo bílkovin, hodně cukru a soli. Útočí tak na své tělo potravou, přičemž nemá dostatek ochranných látek s antioxidačním účinkem (vitamíny a minerály v tabletách nestačí).
Nadbytečné složky potravy (mizerná kvalita, škodliviny)
Dalším problémem, který nelze ignorovat, jsou škodliviny v potravinách. Výrobci a prodejci jsou zákazníky tlačeni ke sledování jediného parametru, a tím je cena. To znamená že zákonitě klesá kvalita. V mnoha potravinách se nacházejí různé konzervační látky, které při časté konzumaci určitě zdraví neprospívají (různé sáčkové polévky). Navíc některé potraviny jsou napadené plísněmi – zkuste si dát arašídy, či jiné oříšky, pokud máte alergii na plísně. Budete přesně vědět, že i nejdražší oříšky jsou často “chycené”.
Rovněž ovoce – často lze vidět v prodeji ovoce, které je na hranici hniloby.
Hnilobné látky i plísně na potravinách mohou mít rakovinotvorné účinky.
Někteří lidé však plísně a hnilobu ignorují – bylo to drahé, tak sníme … V případě sáčkových polévek, uzenin či “light” limonád do sebe nakládáme chemii dokonce s chutí.
Cukr v nadbytečném množství také způsobuje více zla než užitku. Lepší je nejíst ho, nesladit.
Abych stále netočil o obezitě: zubní kaz je také problém, na jehož vzniku se podílí i cukr. Kromě toho na odbourání cukru je potřebný vitamín B1 a tak ten, kdo hodně sladí, může mít mírný nedostatek tohoto vitamínu. Pokud k tomu přidáme k jídlu bílé pečivo namísto celozrnného, může již příjem tohoto vitamínu být nedostatečný a cukr z něj navíc část “ukradne”. Nedostatek vitamínu B1 se může projevovat poruchami kardiovaskulárního aparátu (pocit svírání na hrudi, bušení srdce, pokles tlaku krve …) Nebo pocítíte svalovou slabost, poruchy koncentrace, nesoustředěnost, špatnou koordinaci. Psychické projevy nedostatku vitamínu B1 jsou pocit napětí, podrážděnost, deprese, strach … Nepříjemné je to, že člověk si zpravidla nemusí spojit to, že se špatně stravuje, s konkrétními následky. Koho by též napadlo, že pocit napětí a zároveň slabost nebo dělání chyb může souviset s mizernou výživou? Nebo ten zub, co pobolívá?
Vztahy, souvislosti
Pokud se stravujete správně (pestře, na základě znalostí), organismus se dokáže snáze vyrovnat i se škodlivinami a snižuje se i riziko vzniku různých chorob.
Pokud sníte půl kila zeleniny a jeden kus ovoce denně, dostáváte do těla důležité ochranné faktory ve formě vitamínů a minerálů. Také vlákninu. Ta vytvoří dobrou půdu ve střevech pro probiotika. Probiotika zajistí lepší zpracování zbytků potravy, nevznikají rakovinotvorné hnilobné látky. Dostatek zeleniny se stará o to, že nemáte tak velký hlad – sníte méně, takže nehrozí obezita … Podobně by se dalo pokračovat. Člověk funguje jako laboratoř, jednotlivé procesy nelze od sebe oddělit. Pokud se krmíte nerozumně, bude to mít následky. Ne hned. A předem neodhadnete jaké.
Je však dobré myslet na to, že člověk se takříkajíc skládá z potravy, kterou jedl celý život. Pokud je potrava mizerná, může se to projevit přímo na nás. Na naší náladě, na funkcích orgánů, celkové kondici. Nemusí jít hned o nejhrozivější a smrtelné nemoci. Může jít „jen“ o roky zhoršené kvality života, jejíž důvody si nemusíte spojit právě se stravou.
Nestačí však splnit jeden z požadavků zdravé výživy a ignorovat jiný. Pokud se krmíte smaženými řízky, marně budete cpát do sebe probiotika, vlákninu a vitaminy ve formě tabletek … Vaše zdraví se při hrubých dietních chybách může poškodit.
Mnohé dietní opatření fungují až „spolu“. Vyvážená strava v rozumném množství je – například – nejúčinnější, pokud není jediným krokem ke zdraví. Dobré je doplnit ji pohybem, relaxací … Unikněte z pasti médií, která vám diktuje, které čokoládové tyčinky jsou nejlepší a že život bez vašeho pohybu je ten nejlepší.