Zásoby potravin jsou nebezpečné

Plná spíž je příjemná, ale nebezpečná věc. Když si koupíte sušenky, sníte je. Možná ne dnes, možná ne najednou, ale sníte je.
Pokud je vaším problémem nadváha, řešení má přesnou formulaci: nekupujte si do zásoby žádné pamlsky či sladkosti. Každý váš nákup potravin by měl začít tak, že se před vstupem do prodejny pořádně najíte. Když je člověk hladový a jde nakupovat, měl by dostat slevu, protože nakoupí víc, než původně chtěl. Hladový člověk, který vidí různé dobroty, je nakoupí i do zásoby, protože mu „jí i oči“. Když však budete nakupovat potraviny s plným žaludkem, mnohem snadněji přehlídnete různá lákadla. Udělejte si přesný seznam toho, co chcete nakoupit a dodržte jej. Pokud nekoupíte nic na mlsání, budete prostě bez pamlsků. Ujišťuji vás, že to vašemu zdraví prospěje.

Mně se například chce často kupovat sušené kozí mléko. Říkám si: „Když si dám jen jednu lžičku denně, nic se nemůže stát.“ A honem s ním do nákupního košíku. Skutečnost však později vypadá poněkud jinak. Když mám doma kozí mléko, určitě byste mne nalezli někde v jeho blízkosti s dlouhou lžičkou v ruce, jak jej zcela potichu vyjídám. „Už jenom jedna lžička“, říkám si, když si do pusy sypu pátou „poslední“. Jasně, že není poslední. Pak s hrůzou zjišťuji, že jsem krabici mléka pozřel za čtyři dny. To je pořádná porce energie navíc.

Zkuste si vzpomenout, jestli i vy nemáte nějaké oblíbené pokrmy, které si koupíte a rychle je sníte. Pokud ano, tak lepší než sebeklam je si takovou potravinu úplně odepřít. Pokud kozí mléko mám, týdně pozřu navíc asi 10 000 kJ, a to se ještě velmi ovládám. Když ho nemám, energii navíc nepřijmu. Možná i vy máte takové pasti mezi potravinami. enechte se do nich chytit. A dávejte si pozor na záminky. Nekupujte si tyto dobroty do zásoby „pro hosty“, „pro děti“…

Jménem celozrnnosti pečeme plechy

Po internetu najdete spoustu takzvaných fitness receptů. Kuchařky pečou různé zoufalství a nazývají to zdravým jídlem. Jaký je postup? Velmi často takový, že se v receptuře změní některá surovina. Například mouka se použije celozrnná. Nebo pohanková – to je nyní takové zaklínadlo na výrobu „zdravého“ jídla.

Vše v pořádku s moukou, ale pokud do zdravé mouky přidáte ingredience, které brání hubnutí, nebude to fungovat.

Hlavně proto, že pečivo a sladkosti stále vnímáme jako pamlsek a ne jako hlavní jídlo. Pokud si uděláte celozrnnou bábovku a její malý kousek použijete jako snídaně, tak se asi nic špatného nestane. Ale ona vám asi bude chutnat. Když neodoláte a dáte jí více, hubnutí zastavíte. Pokud si zobnete ze skvělého celozrnného sušenku mezi jídly, hubnutí se zastaví.

Takže zatímco hubnete tak nějaké vypekanie plechů s celozrnným čímkoliv sladkým je špatný nápad. Myslete na to, že co se doma upeče, to se doma i sní! Pokud uděláte nevhodné jídlo, celozrnnou moukou to nezachráníte.

Med – tak zdravý, tak sladký

Velmi mnoho debat zaznívá zejména v souvislosti s medem, či javorovým sirupem. Pokud jste zdravý a sportovně založený člověk, pak jsou tyto sladidla zcela v pořádku.

Dokonce i když hubnete tak jedna lžička medu, zda javorového sirupu do porce ovesných vloček je v pořádku. Při hubnutí to sice nedoporučuji, ale pokud vám to velmi jde na chuť, dá se.

Ale řekněme si na rovinu – 1 lžička vám porci ovesných vloček velmi neosladíte. Spíše ji tam ani nebudete cítit. Takže co s tím? Dáte si dvě nebo tři lžičky? To už totiž podstatně změní celkovou energii jídla a při hubnutí je to zcela nevhodné.

Takže sice nechci démonizovat cukr, med a všechny tyto radovánky, ale pokud hubnete, zakažte si je.

Někdo vám bude tvrdit, že v medu, nebo v hnědém cukru jsou přece úžasné látky, které prospívají tělu. Obávám se však, že jejich přítomnost je na hranici stopového množství. Takže jíst hnědý třtinový cukr v naději, že tak skvělými minerály zásobíte své tělo je spíše sebeklam.

Pridajte komentár: