Nehubnu ani při příjmu pod 5000 kJ denně
Nejčastější příčinou toho, že nehubnete, je to, že si člověk prostě dopřeje výjimky. Ví, že by neměl, ale tu si dá trochu čokolády, tam si do kávy frkne smetanu. Právě dobroty jsou energeticky velmi náročné – malý kousek čokolády je energeticky stejný jako jedno jablko. Když si takovéto drobné výjimky nepřipíšete k celkovému dennímu příjmu energie, tak je to špatně.
Druhou příčinou je chybný odhad množství jídla. Pokud jste si zpočátku jídlo vážili, naučili jste se již odhadnout, jak vypadá krajíc chleba nebo přiměřený kus masa. Později má člověk tendenci si od oka tyto dávky postupně zvětšovat. Nedělá to záměrně. Lékem je znovu si den nebo dva potravu vážit, abyste opět ty správné dávky dostali „do oka“.
Pokud nezabírá nic, možná máte z předešlých diet velmi zpomalený metabolismus. V takovém případě vydržte při pravdidelném stravování a pití vody. Metabolismus se po několika týdnech takového režimu (někdy to může trvat i několik měsíců) zvykne pomalu zrychlovat a tehdy opět začnete pomalu hubnout. Důvodem nehubnutí může být i nedostatek vápníku a některých vitamínů. To posoudí váš lékař.
Pokud se vám nedaří hubnout, obraťte se vždy na odborníka, a ne na sousedky, časopisy, diety či výživové doplňky.
Příloh k jídlům se neobávejte!
Přílohy k jídlům se při hubnutí musí omezovat dost intenzivně, ale nemusíte je úplně vynechávat.
Přílohu, jako je rýže, vám odporučuji změnit na rýži natural, protože je celozrná. Opět – obsahuje více živin jako rýže bílá a navíc také obsahuje vlákninu, takže se energie z této rýže pomaleji vstřebává. Naturální rýže má tedy nižší glykemický index než rýže bílá.
Ať je příloha jakákoliv, měli byste ji jíst opatrně a s mírou. U zdravého člověka by sacharidy měly tvořit hlavní část příjmu energie, a to proto, že zdravý člověk se zpravidla dostatečně hýbe, a tím způsobem dokáže získané sacharidy spotřebovat.
Tlustší člověk má zpravidla problém se sacharidy jednak proto, že se míň pohybuje, a také proto, že mívá narušený metabolismus, který pak nedokáže zpracovávat cukr tak optimálně jak by měl. Tlustí lidé by proto měli přílohy omezovat na minimum a měli by upřednostňovat především přílohy s nižším glykemickým idexem, to znamená vyhýbat se přílohám z bílé mouky, bílé rýže nebo knedlíkům.
Simona 7. května 2011
Víte, proč při příjmu pod 5000 kJ nehubnete? Protože jíte málo! A tělo si tak všechno ukládá!!!!!! Zkuste navýšit o 1000 kJ a vydržte!
Lenka 6. března 2014
T Také jsem při jídelníčku 5000kJ nehubla. Musela jsem jíst tak max do 4600kJ DENNĚ. Naučila jsem to a šlo to. Ani hlad jsem neměla. Jedla jsem hodně zeleniny a pila dost vody. A to jsem hubla pod lékařským dohledem. Kamarádka jedla za 6 200kJ a hubla také. Je to nespravedlivé.
Veronika 15. dubna 2014
Ahoj, chtěla jsem se jen optat jak často při hubnutí jíte sladké? když nemůžete vydržet? nebo čím ho nahrazujete? Co snídáte? a za jak dlouho jste začali hubnout? Moooc prosím předem děkuji Veronika
Miro Veselý 15. dubna 2014
Veronika nejlépe je sladkosti vynechat. Když, tak sladím stevií. Snídám ovesné vločky, mleté lněné semínka, něco bílkovin pro kulturisty, lžíčka skořice a stevie. Trocha vody, zamíchat a je z toho sladká snídaně. I mak je v tom skvělý.